latinica  ћирилица
23/06/2022 |  10:45 ⇒ 12:50 | Autor: SRNA

Radmanović i Čović zatražili od EU kandidatski status

Predstavnički dom i Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH uputili su zahtjev za dodjelu kandidatskog statusa BiH po ubrzanom postupku radi očuvanja stabilnosti zemlje i ukazali na značaj izbornih i ustavnih reformi kako bi se omogućilo sprovođenje izbornih rezultata, potvrđeno je Srni iz parlamenta BiH.
Parlamentarna skupština BiH - Foto: RTRS
Parlamentarna skupština BiHFoto: RTRS

Članovi Kolegijuma oba doma parlamenta Dragan Čović i Nebojša Radmanović poslali su pismo Evropskom savjetu uoči dvodnevnog samita na kojem se očekuje dodjela statusa kandidata Ukrajini i Moldaviji.

U pismu, koje je proslijeđeno i Evropskom parlamentu, ministrima spoljnih poslova EU i Velikoj Britaniji, navodi se da izaslanici i poslanici oba doma parlamenta BiH jednoglasno traže da BiH hitno bude dodijeljen kandidatski status.

- Naš zahtjev dolazi u vrijeme ozbiljnih izazova za evropski kontinent. Duboko smo svjesni radikalnog pogoršanja međunarodnih političkih, privrednih i bezbjednosnih prilika, koje opravdano izazivaju osjećaj neizvjesnosti i ugrožene bezbjednosti kod naše populacije, čije interese možemo zaštititi jedino ubrzanom integracijom u EU - navodi se u zahtjevu Parlamenta BiH.

Dodaje se da bi dodjelom kandidatskog statusa BiH bila unaprijeđena stabilnost ove zemlje, te perspektiva proširenja EU na prostoru jugoistočne Evrope.

Čović i Radmanović u zahtjevu su ukazali i na značaj hitne izborne reforme i ograničenih izmjena Ustava BiH da bi bilo omogućeno neposredno sprovođenje izbornih rezultata na sljedećim opštim izborima.

- Vjerujemo da hitnim ispunjavanjem prioriteta BiH znatno približavamo njenom strateškom cilju, visokim evropskim standardima vladavine prava i demokratske vladavine - navedeno je u dopisu.

Evropska komisija predložila je da Ukrajini i Moldaviji na zasjedanju Savjeta EU bude dodijeljen status kandidata o čemu će se odlučivati na samitu danas i sutra, a Slovenija je službeno predložila da i BiH dobije status kandidata čemu se priključilo još zemalja EU, među kojima je i Hrvatska.

Lideri EU i zapadnog Balkana sastaće se danas u Briselu uoči junskog sastanka Evropskog savjeta, objavljeno je na sajtu EU.