latinica  ћирилица
23/06/2022 |  11:01 ⇒ 16:35 | Autor: SRNA

Rama: "Sramotno" bugarsko blokiranje Sjeverne Makedonije

Albanski premijer Edi Rama rekao je da je "sramotno" bugarsko blokiranje Sjeverne Makedonije u napretku ka EU.
Edi Rama - Foto: TANЈUG
Edi RamaFoto: TANЈUG

- Sramota je da jedna zemlja NATO-a, Bugarska, kidnapuje dvije druge zemlje NATO-a, odnosno Albaniju i Sjevernu Makedoniju, usred rata u dvorištu Evrope dok 26 drugih zemalja EU i dalje sjede nemoćne - rekao je Rama novinarima po dolasku na samit EU-zapadni Balkan u Briselu.

Članica EU Bugarska je 2020. godine blokirala početak pristupnih pregovora sa Sjevernom Makedonijom zbog spora koji se odnosi na istoriju i jezik. Albanija je, takođe, blokirana, jer je EU povezala napredak te zemlje sa Sjevernom Makedonijom.

Rama, koji je nakratko razmišljao da ne učestvuje na samitu, izrazio je nezadovoljstvo što Francuska i Njemačka ne čine dovoljno da izvrše pritisak na Bugarsku da ukine veto.

Ovakve odluke EU zahtijevaju podršku svih 27 članica bloka.

Građani država Balkana dugo sanjaju o ulasku u EU nakon etničkih ratova 1990-ih, kako se Јugoslavija raspala, a lideri EU će na današnjem samitu ponovo reći da će šest zemalja jednog dana biti primljene u članstvo, navodi se u nacrtu završnog saopštenja u koji je Rojters imao uvid.

Zemlje, međutim, kao što su Francuska i Holandija blokirale su proces proširenja EU, plašeći se ponavljanja ishitrenog prijema Rumunije i Bugarske 2007. godine i loše vođene migracije istočnoevropskih radnika u Britaniju koja je mnoge Britance okrenula protiv EU.