latinica  ћирилица
23/06/2022 |  11:10 ⇒ 11:25 | Autor: RTRS

Volonteri prikupljali otpad u Mostaru u okviru Koka-Kolinog projekta "Od izvora do mora" (FOTO)

Akcija čišćenja i odvojenog prikupljanja otpada u kampusu Univerziteta "Džemal Bijedić" u Mostaru okupila je volontere svih generacija ovog grada.
Akcija "Od izvora do mora" (Ustupljena fotografija) -
Akcija "Od izvora do mora" (Ustupljena fotografija)

Akcija u okviru projekta "Od izvora do mora" obuhvatila je šire područje kampusa, kao i nekoliko manjih divljih deponija na samom rubu ovog dijela grada.

Mostarska akcija je treća od pet akcija čišćenja planiranih u okviru projekta tokom ove godine, koji Koka-Kola, u saradnji sa partnerima i uz podršku nevladinih organizacija i institucija, realizuje na različitim lokacijama u BiH.

Prethodne dvije akcije čišćenja na području opštine Novo Sarajevo u Sarajevu i u Banjaluci angažovale su više od 250 volontera i volonterki. Očišćeni su parkovi, šetališta i izletišta u ova dva grada, dok je kampus mostarskog Univerziteta nova lokacija.

Koka-Kola u Bosni i Hercegovini akcije organizuje u partnerstvu sa Konzumom u BiH, te u saradnji sa UG "Ruke" koji je nosilac aktivnosti globalne inicijative Lets do it u BiH, lokalnih nevladinih organizacija aktivnih u polju očuvanja životne sredine i volontera koji su učestvovali u akciji.

Podizanje svijesti o značaju odgovornog upravljanja otpadom i odvojenog prikupljanja ambalažnog otpada, te podsticanje na akcije čišćenja vodenih i kopnenih površina, i uopšte očuvanje životne sredine, temelji su projekta "Od izvora do mora". Glavni cilj projekta je da podstiče i promoviše edukaciju i jačanje svijesti građana o značaju odgovornog odlaganja ambalažnog otpada, a posebno odvojenog prikupljanja otpada koje omogućava recikliranje.

Prošle godine, više od 500 volontera uključilo se u akcije održane u sedam gradova i opština u kojima su skupili više od pet tona ambalažnog otpada.

Projekat "Od izvora do mora" u 2022. se nastavlja akcijama prikupljanja ambalažnog i drugog otpada u Zenici u petak, 24.6. i finalno, 29.6. na Velikom polju na Igmanu.

Koka-Kola u BiH osigurala je uputstva i opremu potrebnu za prikupljanje otpada, a akcijama u lokalnim zajednicama koordinišu nevladine organizacije okupljene oko iste misije - svijeta bez otpada.

Projekat podržavaju i Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, Fond za zaštitu okoliša Federacije BiH, Agencija za vodno područje Јadranskog mora, ЈU Vode Srpske, Opština Novo Sarajevo, Grad Sarajevo, te kompanije Ekopak i Euro Beta, koje će se pobrinuti za odvoz prikupljenog otpada.

"Od izvora do mora" dio je dugoročnog sveobuhvatnog plana "Svijet bez otpada" kojim se Koka-Kola, između ostalog, obvezala da će do 2030. godine prikupiti i reciklirati istu količinu boca i limenki onoj koju stavlja na tržište te da će udio recikliranih materijala u primarnoj ambalaži biti najmanje 50 odsto.

Do 2025. godine sva primarna ambalaža moći će se u potpunosti reciklirati. U proteklih 10 godina, Koka-Kola je smanjila težinu plastičnih flaša koje proizvodi u svom pogonu za ukupno sedam odsto. Inovacija u proizvodnom pogonu je i novi tip plastičnog čepa koji će na osnovu manje težine za 26 odsto u 2022. godini doprinijeti smanjenju korištenja plastike za gotovo 50 tona, saopštili su iz kompanije Koka-Kola HBC.

Više informacija dostupno je na Koka-Kolinoj veb stranici.