latinica  ћирилица
23/06/2022 |  11:16 ⇒ 11:59 | Autor: SRNA

Blokirana britanska željeznica

 Štrajkovi su blokirali željezničku mrežu Britanije dok traje spor vođa sindikata, željezničkih firmi i Vlade o zahtjevu za povećanje plata radnicima kako bi pratile rastuću inflaciju.
Britanske željeznice (Foto:  EPA-EFE/ANDY RAIN) -
Britanske željeznice (Foto: EPA-EFE/ANDY RAIN)

Sindikati traže znatnija povećanja plata za svoje članove jer nagli rast troškova hrane i goriva dovodi domaćinstva do ivice, dok je Vlada pozvala na ograničavanje plata kako bi se izbjegla spirala inflacije.

Sindikati su formirali kolone oko željezničkih stanica drugi dan ove nedjelje i upozorili na više industrijskih akcija, ako ne bude postignut dogovor.

Generalni sekretar Udruženja radnika željeznice, pomorstva i transporta Mik Linč rekao je za Bi-Bi-Si da je vrlo vjerovatno da će biti novih štrajkova ako radnici ne dobiju poravnanje.

Iako su razgovori u toku, treći dan štrajka planiran je za subotu, 25. jun.

I drugi resori privrede planiraju industrijske akcije što bi moglo voditi, kako sindikati kažu, do "ljeta nezadovoljstva".

Vlada je kritikovala štrajkove, nazivajući ih kontraproduktivnim i najštetnijim za one sa niskim primanjima koji zavise od javnog prevoza i ne mogu da rade od kuće.

Ministri će kasnije danas iznijeti planirane izmjene zakona koje će preduzećima olakšati korištenje privremenog osoblja, radi smanjenja uticaja štrajka na minimum.

- Ponovo sindikati drže zemlju kao taoca zaustavljanjem ključnih javnih službi i preduzeća. Situacija u kojoj se nalazimo nije održiva - rekao je ministar Kvazi Kvarteng.

Navodi da će ukidanje ovih ograničenja iz sedamdesetih godina dati preduzećima slobodu da brzo pristupe potpuno obučenom osoblju, a sve to omogućava ljudima da nastave sa svojim životima bez prekida kako bi pomogli funkcionisanje ekonomije.