latinica  ћирилица
23/06/2022 |  11:17 | Autor: SRNA

Amović: Ništa sporno u koncesiji za HE na Drini, sve urađeno prema zakonu

Komisija za koncesije BiH dala je mišljenje Ustavnom sudu BiH o sporu oko dodjeljivanja koncesija za izgradnju hidreoelektrana na Drini, koje su zajednički projekat Republike Srpske i Srbije, da sa stanovišta zakona i procedura nema spornih pitanja i da je zaključena prema zakonskim propisima, izjavio je danas Srni predsjedavajući Komisije Milomir Amović.
Hidroelektrane na Drini, Višegrad (foto: henadrini.com) -
Hidroelektrane na Drini, Višegrad (foto: henadrini.com)

Amović je rekao da Komisija nije mogla donijeti ni rješenje niti odluku već je dala mišljenje.

On je rekao da je Komisija utvrdila da ovdje mogu postojati tri razloga za sporna pitanja – jedan razlog je to što je riječ o podijeljenoj nadležnosti BiH i entiteta, ukoliko je koncesiono dobro u pograničnim zonama BiH sa susjednim državama.

- Drugi razlog je to da može doći do sporova u slučaju da se koncesiono dobro prostire na oba entiteta i kada je u blizini međuentitetske linije razgraničenja, a treći je kada se zaključuju međunarodni ugovori i sporazumi kada je potreban međunarodno pravni subjektivitet BiH - dodao je Amović.

On je naglasio da Komisija za koncesije, razmatrajući sve akte koji su pristigli, nije mogla utvrditi niti da se radi o podijeljenoj niti zajedničkoj nadležnosti, kao ni da je riječ o međunarodnom ugovoru gdje se traži međunarodni subjektivitet BiH.

Amović je pojasnio da Komisija za koncesije nije mogla donijeti ni rješenje niti odluku, jer Komisija nije mogla održati sjednicu zbog nedostatka kvoruma zato što je nedostajao jedan član Komisije.

- Tako da prema zakonu i poslovniku, nije mogla da se održi sjednica, nego je održan radni sastanak gdje su preostali članovi usvojili informaciju o postupanju po ovom predmetu - dodao je Amović.

On je rekao da je ta informacija data Ustavnom sudu BiH na uvid i sve što je Komisija za koncesije radila u proteklom periodu.

Amović je istakao da je u toj informaciji praktično dato mišljenje preostalih članova Komisije u vezi sa ovim sporom, navodeći da je sada na Ustavnom sudu da odluči šta i kako dalje.

Zahtjev za ocjenom ustavnosti izdavanja koncesije uputila su 24 poslanika Parlamentarne skupštine BiH, a Ustavni sud BiH je naložio Komisiji za koncesije da riješi spor.