latinica  ћирилица
23/06/2022 |  11:44 ⇒ 11:45 | Autor: SRNA

Prelazak s uglja na obnovljive izvore energije mora biti bez gubitaka radnih mjesta

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac i šef kancelarije Svjetske banke za BiH Kristofer Šeldon konstatovali su danas da tranzicija energetskog sektora mora biti pravedna i omogućiti prelazak sa uglja na obnovljive izvore energije bez gubitka radnih mjesta.
Košarac-Šeldon - Foto: RTRS
Košarac-ŠeldonFoto: RTRS

Košarac je istakao da resorna ministarstva iz Republike Srpske i Federacije BiH moraju biti potpuno vidljiva i uključena u kompletan proces te tranzicije, budući da je oblast energetike u primarnoj nadležnosti entiteta.

On je naveo da je Republika Srpska primijenila sve potrebne standarde, te da će Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara dati doprinos u skladu sa koordinirajućom ulogom i ustavnim nadležnostima, , saopšteno je iz tog ministarstva.

- Nama je važno da radimo u koordinaciji sa resornim entitetskim ministarstvima, koja su saglasna i dala su podršku izradi mape puta "Pravedne tranzicije za sve", pri čemu nam je potrebna saradnja sa Svjetskom bankom - rekao je Košarac.

Oni su tokom razgovora o projektu "Podrška energetskoj tranziciji u regijama uglja u BiH" razmatrali preliminarne nalaze mape puta "Pravedna tranzicija za sve", pri čemu je konstatovano da se iz analitičke prelazi u fazu realne realizacije ovog projekta, gdje će biti definisani konkretni koraci za dekarbonizaciju.

Košarac je u Sarajevu primio danas tim Svjetske banke, predvođen Šeldonom, koji radi na projektu "Podrška energetskoj tranziciji u regijama uglja u BiH".