latinica  ћирилица
23/06/2022 |  11:48 ⇒ 24/06/2022 | 07:08 | Autor: SRNA

Sutra na Velebitu pomen jadovničkim žrtvama

Kod Šaranove jame na Velebitu u Hrvatskoj sutra će biti služen pomen i kadiš /jevrejska molitva/ za oko 40.000 žrtava pobijenih u Drugom svjetskom ratu na toj i ostalim kraškim lokacijama Velebita u kompleksu ustaških koncentracionih logora Gospić-Јadovno-Pag.
Svijeće - Foto: RTRS
SvijećeFoto: RTRS

Pomen će služiti Njegovo preosveštenstvo episkop gornjokarlovački Gerasim, a kadiš glavni rabin Lucijano Prelević.

Nakon pomena i kadiša biće položeni vijenci kod centralnog spomenika na Јadovnu koji je, zahvaljujući naporima Srpskog narodnog vijeća, u cijelosti dovršen, a devastirani dijelovi obnovljeni.

Prisutnima će se obratiti Franjo Habulin iz Saveza antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske, Ognjen Kraus iz Koordinacije jevrejskih opština u Hrvatskoj, Boris Milošević iz SNV-a i izaslanik predsjednika Srbije Veran Matić.

Obilježavanje Dana sjećanja na Јadovno 1941. počinje u 11.00 časova, najavljeno je iz SNV-a.

Kompleks koncentracionih logora Gospić-Јadovno-Pag, poznat i pod imenom Gospićka grupa logora, bio je prvi organizovani likvidacioni kompleks ustaških loroga namijenjenih uništenju Srba i Јevreja u tadašnjoj Nezavisnoj Državi Hrvatskoj.

U kompleksu logora smrti Јadovno, prema do sada prikupljenim podacima koji nisu konačni, na najbrutalniji način ubijeno je 40.123 ljudi, uglavnom Srba.