latinica  ћирилица
23/06/2022 |  14:42 | Autor: Nezavisne

Mirko Vuković dobitnik "Pelagićevog runolista"

Nagrada "Pelagićev runolist" koju dodjeljuje Književna zajednica "Vaso Pelagić" iz Banjaluke, za 2021. godinu pripala je Mirku Vukoviću, književniku s adresom u Čelincu.
Mirko Vuković - Foto: SRNA
Mirko VukovićFoto: SRNA

Ovu odluku donio je žiri u sastavu Ranko Preradović, predsjednik, te Novica Telebak i Duško Ž. Popović, članovi.

- Ugledni književni stvaralac, prvenstveno pjesnik, ali i teoretičar i analitičar, marljivo je za dosta kratko vrijeme ostvario zavidan stvaralački opus. Istovremeno, kao likovni stvaralac, zdušno se brine o grafičkom izgledu knjiga, bdijući u tom pogledu nad svakim izdanjem koje mu povjere. Isto tako, značajan je činilac književnog života, ne samo Banjaluke, nego i daleko šire - saopštio je žiri.

Žiri je naglasio Vukovićeve antologijske, polemičke i teoretičarske knjige koje je do sada objavio.

- Piše za mlade i najmlađe čitaoce, a kako je po zanimanju profesor, tu privrženost mladima potvrđuje u svakodnevnoj praksi - ističe se u saopštenju žirija.

- Kao neko ko je zauvijek obuzet riječima, ja ni povodom vijesti da mi je pripala nagrada Pelagićev runolist ne mogu da se ne poigram riječima i njihovom etimologijom. Runolist zovu i lavljom šapom, a ja sam svojevremeno objavio knjigu "Lavlje rime" i na koncu njenog epiloga napisao: "Omađijan sam unutrašnjim, ili, kako to radije kažem, lavljim rimama. Lav riče, ali i prede - umilno, mileći. Oba puta rimuje, zar ne?" Predem, evo, na vijest da sam dobitnik ove nagrade - kazao je Vuković.

On je dodao da se na vijest o nagradi može izraziti i na drugi način.

- Srednjovjekovni fiziolog pišući o lavu veli:"'Kad lav spava u svojoj pećini, njegove oči su budne." Francuzi pak runolist zovu, između ostalog, i srebrna zvijezda; e pa - dok spavam, moje oči su budne i u mraku svoje pećine vidim tu srebrnu zvijezdu. Ovo govorim u kontekstu da nisam već neko vrijeme objavljivao ništa, da sam se pomalo odstranio i otuđio od svijeta, a da me je Pelagićeva nagrada ipak pronašla i obasjala svojim svjetilom. Hvala na tome dobrim ljudima koji ovu nagradu dodjeljuju - istakao je Vuković.

Nagrada "Pelagićev runolist" osnovana je 2011. godine, a dosadašnji dobitnici su Duško M. Petrović, Miloš Milojević, Zoran Hr. Radisavljević, Mile Mutić, Nenad Grujičić, Marko Raulić Đukić, Tihomir Levajac i Novica Telebak.

Mirko Vuković rođen je 1972. godine u Beranama, u Crnoj Gori. Osnovnu i srednju školu završio je u Novom Pazaru. Diplomirao je na Odsjeku za srpski jezik i književnost Filološkog fakulteta u Prištini. Studirao je, a nije završio, i istoriju umjetnosti u Prištini i Akademiju umjetnosti u Banjaluci. Bavi se književnošću, esejistikom, književnom kritikom, publicistikom, kao i likovnom umjetnošću.

Objavio je 12 knjiga za odrasle, jednu zvučnu knjigu pjesama, četiri knjige pjesama za djecu i mlade, jednu knjigu novinskih kolumni, dvije knjige kritika i polemika i jednu knjigu proznih zapisa. Dobitnik je više književnih nagrada, među kojima se izdvajaju "Risto Ratković", "Slovo Podgrmeča" i "Pečat varoši sremskokarlovačke". Zajedno sa Ljjubomirom Milutinovićem, 2012. godine priredio je antologiju poezije za djecu srpskih pjesnika u Bosni i Hercegovini "Lepo slovo", koja nosi podnaslov "Od Ćopića do danas". Priređivač je i panorame krajiške poezije "Kako je palacao jezik", te izbora iz religiozne poezije Krajine "Istozborci, saraspetnici". Pjesme su mu uvrštene u više antologija za djecu i odrasle. Do sada je imao 20 samostalnih i šest zajedničkih izložbi karikatura.

Nagrada "Pelagićev runolist" Mirku Vukoviću biće uručena u manastiru Gomionica u avgustu u okviru Kočićevog zbora.