latinica  ћирилица
23/06/2022 |  14:54 ⇒ 16:01 | Autor: RTRS

Održan sastanak lidera EU-Zapadni Balkan; S.Makedonija i Albanija bez početka pregovora (FOTO)

U Briselu je danas održan sastanak lidera EU i Zapadnog Balkana.
Brisel - Foto: RTRS
BriselFoto: RTRS

U toku je konferencija za medije predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, premijera Albanije i Sjeverne Makedonije, Edija Rame i Dimitra Kovačevskog.

Vučić je istakao da je Srbija podržana u Briselu za nastavak pregovora.

-  Vjerujem da naši prijatelji iz Skoplja i Tirane zaslužuju otvaranje poglavlja i nadam se da će se to desiti uskoro. Uradili su sve što je od njih traženo. Ako uradite analizu za saradnju s EU, Srbija je povećala razmjenu sa Unijom za 30 odsto, vjerovali ili ne. Mi smo zahvalni Mišelu, Borelju, Ursuli, Varheljiju jer su nas slušali preko tri sata - rekao je Vučić.

Naglasio je da podržava prijedlog Emanuela Makrona o uspostavljanju Evropske političke zajednice

- Postojali su snažni pritisci zbog situacije u Ukrajini. Članci su printani o tome kako Srbija pokušava da naruši integritet pojedinih zemalja, da razvrstava trupe. Da li ste čuli ijedno izvinjenje. Niste. Ne tražimo pravdu i nisam ovdje da pravdam našu poziciju. Јa sam obavezan odlukama Savjeta bezbjednosti i drugim odlukama. Nadam se da ćemo biti u stanju da riješimo ovu situaciju - rekao ej Vučić.

Aleksandar Vučić (Foto: RTRS)

Naglasio je da će uraditi sve da Srbija unaprijedi odnose sa Albanijom i Sjevernom Makedonijom.

- Nas trojica smo došli na tu ideju da se brinemo sami za sebe, za komšije. Nama nije trebao niko drugi. Tri zemlje su našle način da poboljšaju saradnju - naveo je Vučić.

Kovačevski je rekao da su Albanija i Sjeverna Makedonija ostali bez početka otvaranja poglavlja, poručivši da ne smiju biti taoci odluka drugih.

On je istakao da je Bugarska zaustavila odluku o početku otvaranja pregovora.

- To je neprihvatljiva odluka za zemlju koja je kandidat 18 godina, i za Vladu i građane. Sjeverna Makedonija je uradila mnogo i vrijeme je da Evropska Unija uradi svoje - naglasio je Kovačevski.

On je rekao da "Otvoreni Balkan" nije zamjena za EU, ali da će pomoći prilikom procesa integracija.

- "Otvoreni Balkan" ne smije da bude zamjena za članstvo u EU - istakao je premijer Sjeverne Makedonije.

Rama je izrazio žaljenje zbog izostanka početka pregovora.

- Imamo mnogo toga da uradimo i uradili smo dosta da damo podršku inicijativi francuskog predsjednika Emanuela Makrona - rekao je on i dodao da je Bugarska uvijek tu kada je riječ o blokadama.

Rama je istakao da se time uništava duh proširenja EU.

- NATO država je blokirala i kidnapovala druge dvije članice - Albaniju i Sjevernu Makedoniju - rekao je on.

Rama je istkao da je Srbija u posebnoj poziciji.

- Većina naroda podržava jednu stranu u sukobu u Ukrajini, a Srbija je i osudila pojedine postupke, što nije prepoznato u Briselu. Konstatovao je da je riječ o politici razvlačenja. Ne trebamo konflikte i zato trebamo nastaviti ovim putem - rekao je Rama.