latinica  ћирилица
23/06/2022 |  16:40 ⇒ 16:41 | Autor: TANЈUG

Đinping pozvao zemlje BRIKS-a da se udruže protiv sankcija

Kineski predsjednik Si Đinping pozvao je danas Brazil, Rusiju, Indiju, Kinu i Јužnu Afriku, članice grupe BRIKS-a, da se zajedno suprotstave unilateralnim sankcijama i da odbace blokovsko konfrontiranje.
Si Đinping (Foto: EPA-EFE/ALEX PLAVEVSKI, ilustracija) -
Si Đinping (Foto: EPA-EFE/ALEX PLAVEVSKI, ilustracija)

- Moramo da odbacimo hladnoratovski mentalitet i blokovske konfrontacije, da se suprotstavimo jednostranim sankcijama i zloupotrebi sankcija i da odbacimo krugove koji orbitiraju oko hegemonizma - rekao je on u video obraćanju na samitu zemalja BRIKS, prenio je Tas s.

Kineski lider je takođe pozvao BRIKS da ohrabri međunarodnu zajednicu da radi na istinskom multilateralizmu i da podrži međunarodni sistem u čijem su središtu UN.

Si je istakao da se Kina zalaže za bolju koordinaciju makroekonomskih politika i obezbjeđivanje stabilnih proizvodnih i lanaca snabdijevanja.

- Od ključnog je značaja udruživanje napora za obnavljanje ekonomije, poboljšanje i makroekonomske koordinacije i očuvanje nesmetanih proizvodnih operacija i lanaca snabdevanja“, rekao je on.

Kineski predsednik je dodao da je "neophodno izgraditi otvorenu globalnu ekonomiju, ublažiti značajne rizike sa kojima se suočava globalni razvoj i obezbijediti još veći stepen inkluzivnosti".

Četrnaesti samit BRIKS-a, kojim ove godine predsjedava Kina, održava se u video formatu.

Na dnevnom redu skupa su teme počev od unapređenja globalnog razvoja, razmatranja svjetskih ekonomskih problema, do jačanja uloge zemalja u globalnom razvoju, navodi ruska agencija.