latinica  ћирилица
23/06/2022 |  18:29 ⇒ 20:12 | Autor: RTRS

Zbog povećanja plata međusobne optužbe političara; Koliko zarađuju? (VIDEO)

Plata od 7,500 KM kod nas zvuči kao ozbiljan iznos. Ipak, ako se navede da je to bruto ličnog dohotka, to nije zarada koju zaposleni može da dobije na svoj račun. Neki mediji, navodeći ovu cifru kao platu premijera Republike Srpske namjerno ili ne u svojim najavama i naslovima zaboravili su da kažu da je to lični dohodak sa porezima i doprinosima.
Novac - Foto: RTRS
NovacFoto: RTRS

Ekipa RTRS-a istražila je da li je plata premijera s obzirom na dužnost koju obavlja, približna nekim nižerangiranim funkcijama ili je možda i manja.

Ovih dana u fokusu pojedinih medija i opozicionih političara plata premijera. Među njima lični dohodak u bruto iznosu komentariše i predsjednik DNS-a Nenad Nešić.Isti onaj koji i sada ima veća mjesečna primanja od predsjednika Vlade.Isti onaj koji je nekada sjedio u direktorskoj fotelji i poslaničkoj klupi i po oba osnova dobijao zaradu.

Isti onaj koga su optuživali da je na slavlju šutao novac. Na platnoj listi premijera Srpske stoji 7.460 maraka ,ali u bruto iznosu. Kada se odbiju porezi i doprinosi plata je 4.600 KM.

- Moja plata nije ni u prvih 1.500 mjesta. Često sam govorio u javnosti da skoro svaki gradonačelnikm a i većina načelnika imaju veću platu nego premijer - rekao je predsjednik Vlade Radovan Višković.

Lični dohodak gradonačelnika Banjaluke Draška Stanivukovića veći je za oko 430 maraka. Ni to nije najveća gradonačelnička plata. Gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović mjesečno dobija 6.396 maraka. Ali i predsjednik skupštine u tom gradu Aleksandar Đurđević ima veću platu od predsjednika Vlade. Nema velike razlike ni u manjim opštinama.

- Plata načelnika je 3.800 KM - rekao je načelnik Stanara Radojica Ćelić.

 Bez obzira što su manje opštine pojedini načelnici imaju približno iste ili veće plate od prvog čovjeka izvršne vlasti. Tako je u Istočnoj Ilidži mjesečni lični dohodak Marinka Božovića za skoro 250 maraka veći od Viškovićeve plate. Načelnik Rudog Dragoljub Bogdanović mjesečno dobije samo 200 maraka manje od premijera. Profesionalni poslanici Narodne skupštine imaju 3.400 maraka,a poslanički paušal onih koji imaju i drugo zanimanje ili funkciju je pola od toga.

- Moja plata je 3.000 KM, primam paušal od 1.700 KM kojeg se odričem - izjavio je direktor UKC-a Srpske i poslanik Vlado Đajić.

Da li se poslaničkog paušala odriče i PDP-ova Јelena Trivić kako je ranije obećavala, ekipa RTRS-a nije uspjela saznati. Kao profesor zarađuje oko 2.300 maraka ,a za rad u skupštini dobija 1.900 maraka.

Ovo je samo jedan mali broj funkcionera Republike Srpske koji imaju približno isti ili čak veći lični dohodak od premijera Srpske.

Tu svakako ne treba zaboraviti ni platu predsjednika SDS-a Mirka Šarovića koji kao poslanik Parlamentarne skupštine BiH mjesečno prima više od 5.618 KM ili 1.000 više od predsjednika Vlade Srpske.