latinica  ћирилица
23/06/2022 |  19:12 ⇒ 20:06 | Autor: RTRS

MIP Rusije: Veoma cijenimo nezavisan stav srpskih prijatelja

Šef Četvrtog evropskog odjeljenja Ministarstva inostranih poslova Rusije Јurij Pilipson rekao je u intervjuu za TASS da Rusija veoma cijeni nezavisan stav srpskih prijatelja u trenutnoj globalnoj situaciji.
Moskva, Rusija (Foto: MIP Rusije) -
Moskva, Rusija (Foto: MIP Rusije)

- Cilj nam je produbljivanje bilateralnog strateškog partnerstva. Veoma cijenimo principijelnu poziciju naših srpskih prijatelja, koji održavaju samostalnost u trenutnoj teškoj situaciji - istakao je Pilipson.

Pilipson je naveo da je odluka ruskog Ministarstva spoljnih poslova da otvori filijalu ruske ambasade u Banjaluci karika u sveobuhvatnoj politici Rusije na Balkanu, usmjerenoj na intenziviranje napora na jačanju mira, bezbjednosti i stabilnosti u skladu sa Dejtonskim sporazumom iz 1995. godine.

- Rusija je jedna od država koja je prisustvovala potpisivanju dokumenta i samim tim ima posebne obaveze da obezbijedi uslove za njegovo sprovođenje. Ogranak naše ambasade u Banjaluci će pomoći da se poveća efikasnost ovog dokumenta, da se ojačaju i praktične veze sa Republikom Srpskom. Ne vidimo razloga da se bilo čega plašimo u pogledu odnosa Rusije i BiH. Vlasti u BiH dale su zvaničnu saglasnost za otvaranje ruske kancelarije u Banjaluci - naveo je Pilipson, prenosi Ruska Gazeta.

Pilipson je skrenuo pažnju i na blisku saradnju Moskve i Beograda na obostrano korisnoj osnovi, što je u fundamentalnim nacionalnim interesima Ruske Federacije i Srbije.

Prema njegovim riječima, u MIP-u su svjesni koliko je teško izdržati neviđeni pritisak SAD i Evropske unije, koji primoravaju Beograd da žrtvuje kvalitet odnosa sa Rusijom zarad integracije sa Zapadom.

- Beskrupulozna igra koja svedoči o konačnoj degeneraciji evropskog političkog "kluba". U međuvremenu, izgledi za dalje širenje EU na Zapadnom Balkanu, kako ga razumijjemo, su nejasni. Brisel je očigledno umoran od prihvatanja novih članova. Određeni broj zemalja EU se aktivno protivi ulasku u EU država postjugoslovenskog prostora i lobira za pooštravanje metodologije pregovora sa kandidatima. Što se tiče specifične srpske evropske perspektive, većina zemalja EU njenu sudbinu direktno vezuje za "sveobuhvatnu normalizaciju" odnosa sa Prištinom, insistirajući na tome da Beograd prizna "nezavisnost" Kosova u ovom ili onom obliku. Srpski partneri ponavljaju da neće pristati te uslove - zaključio je Pilipson.