latinica  ћирилица
23/06/2022 |  20:22 ⇒ 20:49 | Autor: SRNA

Cvijanović: Bez humanosti i solidarnosti nema srećne zajednice (FOTO)

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je večeras na Palama na obilježavanju 30 godina Crvenog krsta Republike Srpske da je duboko uvjerena da bez humanosti, solidarnosti i društvene empatije, dugoročno nema ni uspješne niti srećne zajednice.
Obilježavalje 30 godina Crvenog krsta Srpske - Foto: RTRS
Obilježavalje 30 godina Crvenog krsta SrpskeFoto: RTRS

Cvijanović je istakla da je danas, možda više nego ikada, savremenom svijetu potrebna reafirmacija ovih vrijednosti.

- Nedostatak solidarnosti, dijaloga i razumijevanja, između političkih zajednica, kao i između pojedinaca, nužno vodi ka nesporazumima i konfliktima. Utoliko je uloga Crvenog krsta značajnija, jer jača društvenu koheziju i gradi mostove između ljudi - rekla je Cvijanović u obraćanju na akademiji Crvenog krsta Republike Srpske.

      View this post on Instagram

A post shared by Željka Cvijanović (@zeljka.cvijanovic)

Ona je izjavila da joj je čast i zadovoljstvo što je večeras sa predstavnicima Crvenog krsta povodom ovog velikog i značajnog jubileja jer i Crveni krst Srpske ove godine obilježava 30 godina postojanja i uspješnog rada baš kao i Republika Srpska i mnoge njene institucije.

- Nastao je u veoma teškim i složenim okolnostima rata, stradanja i svih kolektivnih i ličnih tragedija koje jedan građanski oružani sukob sa sobom nosi - rekla je Cvijanović.

Obilježavalje 30 godina Crvenog krsta Srpske (Foto: RTRS)

Ona je podsjetila da su prvi ispiti Crvenog krsta Republike Srpske bili ujedno i najteži, te da su položeni sa najvišim ocjenama, zahvaljujući požrtvovanosti i humanosti radnika i volontera koji su nesebično pomagali brojnim ljudima kojima je pomoć tih godina bila potrebna.

- Zaštita ljudskog života i zdravlja, pružanje svih oblika pomoći i ublažavanje ljudskih patnji kroz protekle tri decenije ostale su osnovne ideje vodilje ove organizacije - naglasila je predsjednica Republike.

Ona je navela da su u redovnim, kao i u svim vanrednim okolnostima koje su zadesile Republiku Srpsku, radnici i volonteri Crvenog krsta bili prvi koji su se stavili na raspolaganje našim građanima.

- Večeras sam ovdje da vam se, u ime građana Republike Srpske i u svoje ime, najsrdačnije zahvalim na tome. Hvala vam što nas svojim radom i zalaganjem pune tri decenije podsjećate na vrijednosti koje su u današnjem svijetu, nažalost, gurnute u drugi plan - rekla je Cvijanović.

Ona je poručila da će Crveni krst Republike Srpske, u svojoj humanoj i plemenitoj misiji, i ubuduće, kao i do sada, moći da računa na svesrdnu podršku institucija Republike Srpske, baš kao što su i građani Srpske uvijek mogli i mogu da računaju na Crveni krst.

- Čestitam vam jubilarnih 30 godina postojanja i rada, sa željom da ostanete svijetao primjer humanosti na koji svi možemo da se oslonimo i ugledamo - izjavila je Cvijanović.