latinica  ћирилица
23/06/2022 |  20:51 ⇒ 22:34 | Autor: RTRS

Brisel potvrdio: Kandidatski status Ukrajini i Moldaviji; BiH riječi utjehe (FOTO/VIDEO)

Lideri zemalja i vlada članica EU odobrili su dodjeljivanje kandidatskog statusa Ukrajini i Moldaviji, saopštio je predsjednik Evropskog savjeta Šarl Mišel.
Ursula fon der Lajen, Šarl Mišel i Emanuel Makron - Foto: RTRS
Ursula fon der Lajen, Šarl Mišel i Emanuel MakronFoto: RTRS

- Ovo je istorijski dan za Evropsku uniju - izjavio je Mišel na konferenciji za novinare u Briselu.

Mišel je poručio da "traže rješenje za odluku Bugarske da se Sjevernoj Makedoniji i Albaniji omogući pristup pregovorima".

- Nadam se da će do odluke doći i u narednih nekoliko časova - rekao je Mišel.

Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen čestitala je predsjednicima Ukrajine i Moldavije.

- Dobar dan za Evropsku uniju. Ubijeđena sam da će Ukrajina i Moldavija raditi na implementaciji reformi koje su potrebne za punopravno članstvo - rekla je fon der Lajenova.

Istakla je da "status kandidata Gruziji slijedi kada se riješe prioriteti, a Evropska unija prepoznala je njihovu evropsku perspektivu"

- Veliki je korak za Gruziju što je prepoznata perspektiva. Sada treba raditi na reformama i pokazati političko jedinstvo. Ekonomija Gruzije je dobra, ali treba raditi na reformama - poručila je fon der Lajenova.

Francuski predsjednik Emanuel Makron poručio je da je "postignut konsenzus svih članica Unije".

- Sada je ovo politička gesta za Ukrajinu nakon sankcija, finansijske i vojne pomoći. Ukrajinci se bore za naše vrijednosti. To će biti dugačak put, ali bićemo tu da pomognemo kada je riječ o reformama koje Ukrajina, Moldavija i Gruzija trebaju sprovesti - izjavio je Makron.

Makron je istakao da su "uradili sve da bugarski parlament odblokira pregovore sa Sjevernom Makedonijom".

- Integracija Zapadnog Balkana potrebnija je nego ikada ranije jer se rat vratio na evropsko tlo. Mnogo toga je Sjeverna Makedonija uradila. Ne možemo se praviti da problem ne postoji. Ovo je rezultat političke krize u Bugarskoj. Veoma smo blizu rješenja. Moramo graditi povjerenje. U narednih nekoliko časova razgovaraćemo sa predstavnicima Sjeverne Makedonije i naredne sedmice očekujemo razgovore - precizirao je predsjednik Francuske.

Makron je poručio da im je cilj stabilizacija prilika na Balkanu i da je status Ukrajine zapravo politička poruka.

Evropski savjet je spreman dati status zemlje kandidata BiH nakon što se sprovede značajan broj reformi, navedeno je u zaključku Evropskog savjeta,.

U tu svrhu Evropski savjet poziva Evropsku komisiju da bez odlaganja podnese izvještaj Savjetu o implementaciji 14 ključnih prioriteta navedenih u njenom mišljenju, sa posebnom pažnjom na one koji čine navedene reforme.

U zaključku se navodi da će Evropski savjet ponovo razmatrati to pitanje.

Evropski savjet pozdravlja politički dogovor koji su lideri BiH postigli u Briselu 12. juna 2022. godine, a koji je potreban za stabilnost i potpuno funkcionisanje zemlje kako bi odgovorili na težnje građana BiH.

Iz Evropskog savjeta pozivaju sve lidere u BiH da što prije sprovedu preuzete obaveze iz dogovora i da hitno privedu kraju ustavnu i reformu Izbornog zakona kako bi zemlja mogla odlučno napredovati na svom EU putu u skladu sa prioritetima iz mišljenja Evropske komisije za dobijanje kandidatskog statusa.

Mišel je ranije imao riječi utjehe za zemlje Zapadnog Balkana koje su još jednom ostale bez statusa kandidata za Evropsku uniju.

- EU treba Zapadni Balkan, a Zapadnom Balkanu je potrebna EU - poručio je Mišel.