latinica  ћирилица
23/06/2022 |  22:08 ⇒ 22:10 | Autor: SRNA

U toku rata distribuisano stotinu miliona tona humanitarne pomoći

Crveni krst Republike Srpske u toku ratnih godina zaprimio je i distribuisao stotinu miliona tona humanitarne pomoći, više od 500.000 lica napustilo je svoje domove, a Crveni krst je zbrinjavao i pomagao sve pojedince u potrebi, rekao je večeras predsjednik ove organizacije Brano Dursun na svečanoj akademiji povodom 30 godina postojanja Crvenog krsta.
Pale - svečana akademija povodom obilježavanja 30 godina Crvenog krsta - Foto: SRNA
Pale - svečana akademija povodom obilježavanja 30 godina Crvenog krstaFoto: SRNA

On je na svečanosti u Kulturnom centru na Palama istakao da je kroz strukturu Crvenog krsta Republike Srpske djelovalo 56 javnih kuhinja u kojima se svakoga dana pripremalo 22.000 obroka, a u najkritičnijim trenucima pronašli su način da obezbijede pomoć uvijek i za sve.

Dursun je na svečanoj akademiji istakao da proslavljaju praznik humanosti i da ova organizacija tri decenije istrajava u obezbjeđivanju pomoći za sve pojedince u potrebi.

On je istakao da postojanje Crvenog krsta predstavlja garant kontinuiteta humanitarnog odgovora kroz generacije i upravo je na takvom putu i cilju osnovan.

- Od samog početka rada Crvenog krsta Srpske suočili smo se sa ogromnim potrebama našeg društva, dubokom humanitarnom krizom koja je ugrozila na stotine hiljada života. Ratna dešavanja svakodnevno su odnosila ljudske živote, a usred takvih dešavanja na desetine hiljada porodica razdvojeno je od svojih najmilijih - istakao je Dursun.

On je naveo da su im pomagali i imali odličnu saradnju sa Јugoslovenskim Crvenim krstom i Crvenim krstom Srbije.

Dursun je poručuje da je njegovanje i razvijanje volonterskog duha, širenje humanitarnih vrijednosti jedan od osnovnih zadataka Crvenog krsta, te da će uvijek koračati stazama humanosti.

Predstavnik Crvenog krsta iz Srbije Dragan Lazić istakao je da je ova organizacija uz Crveni krst Srpske bila sa njima od osnivanja i biće i u budućnosti, jer su to bratski partnerski odnosi.

- Naša saradnja u budućnosti će biti konkretna i direkta, zasnovana na principima Crvenog krsta i ideji u svijetu koja postoji preko vijek i po, a u Srbiji 146 godina. To je ideja za čoveka, briga o čoveku, te ublažiti ljudsku patnju - rekao je Lazić i čestitao 30 godina postojanja i rada Crvenog krsta Republike Srpske.

U okviru svečanog programa obilježavanja, večeras su dodijeljena jubilarna priznanja predstavnicima institucija Republike Srpske - srpskom članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku, predsjednici Srpske Željki Cvijanović, ministru zdravlja i socijalne zaštite Alenu Šeraniću, ministru trgovine i turizma Suzani Gašić, Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske, Međunarodnom komitetu Crvenog krsta, Republičkog upravi civilne zaštite, Bolnici "Srbija" Istočno Sarajevo, Novinskoj agenciji Republike Srpske "Srna", Radio-televiziji Republike Srpske.

Uz Cvijanović, Šeranića i Gašićevu, svečanoj akademiji prisustvovao je i izaslanik srpskog člana Predsjedništva BiH Boško Tomić, predstavnici Crvenog krsta Srbije, dugogodišnji predsjednik Crvenog krsta Srpske Ljiljana Zelen-Karadžić, te brojni aktivisti i predstavnici društvenog života.

Na svečanoj akademiji prikazan je i dokumentarni film "Stazama humanosti".