latinica  ћирилица
24/06/2022 |  08:22 ⇒ 13:20 | Autor: RTRS

Odluka Brisela politička i ponižavajuća za zemlje zapadnog Balkana (VIDEO)

Šef Predstavništva Republike Srpske u Briselu Mario Đuragić rekao je za RTRS da dodjeljivanje Ukrajini i Moldaviji kandidatskog statusa za članstvo u EU predstavlja određenu vrstu poniženja za zemlje zapadnog Balkana.
Mario Đuragić - Foto: RTRS
Mario ĐuragićFoto: RTRS

- Ukrajina i Moldavija su podnijele zvanični zahtjev za članstvo prije tri mjeseca, nisu ispunile ništa, a odobren im je kandidatski status - rekao je Đuragić u Јutarnjem programu.

On je naveo da je jučerašnja odluka lidera zemalja i vlada članica EU pokazuje da ne postoje pravila i procedure, već izuzeci i politika i da je to ono što određuju čitav proces pristupanja EU.

- Da je riječ o političkoj odluci najbolje pokazuje to da je Moldavija, koja je podržala sankcije Rusiji, dobila kandidatski status, dok na primjer Gruzija nije i ostala je van ovog voza - naveo je Đuragić.

On je istakao da ova odluka definitivno potvrđuje da je pristupni proces i proširenje EU političke, a ne tehničke prirode.

Kada je riječ konkretno o BiH, Đuragić je istakao da je odluka Brisela očekivana jer je EU veoma visoko postavila ljestvicu za BiH, koja pak nije ispunila 14 prioriteta na kojima Unija insistira.