latinica  ћирилица
24/06/2022 |  10:08 ⇒ 12:40 | Autor: SRNA

Kelečević: Probojem koridora - opstala Srpska

Proboj koridora predstavlja veliki uspjeh VRS u Odbrambeno-otadžbinskom ratu. U odluci generala Talića tada je navedeno da se do Vidovdana po svaku cijenu probije koridor i obezbijedi makar kozija staza.
Boško Kelečević - Foto: SRNA
Boško KelečevićFoto: SRNA

General-potpukovnik Vojske Republike Srpske u penziji Boško Kelečević istakao je da proboj koridora kroz Posavinu predstavlja veliki uspjeh i pobjedu VRS u Odbrambeno-otadžbinskom ratu, jer je odbacivanjem neprijateljskih snaga preko rijeke Save praktično opstala Republika Srpska.

- Koridor je probijen zahvaljujući pravilno donesenoj odluci Glavnog štaba VRS, dobrom grupisanju snaga VRS u sadejstvu sa svim drugim snagama koje su bile angažovane u ovoj operaciji - rekao je Kelećević Srni, povodom predstojećeg obilježavanja 30 godina od vojne operacije "Koridor 92", najsloženije i najznačajnije akcije koju je izvela VRS ili bitke za život.

Kelečević, koji je i ratni načelnik Štaba Prvog krajiškog korpusa VRS, ukazao je da je operacija "Koridor 92" u praktičnom smislu značila proboj iz operativnog okruženja, jer je Republika Srpska tada bila okružena sa svih strana i bila je prekinuta veza sa Glavnim štabom VRS, Krajinom i Srbijom.

- Hrvatsko-muslimanske snage bile su došle na 10 kilometara do Doboja i prijetila je opasnost preko Ozrena da se presiječe Republika Srpska još na jednom dijelu. U to vrijeme bio je veliki problem u snabdijevanju beba kiseonikom u Kliničkom centru Banjaluka, te stanovništva i vojske lijekovima, hranom i municijom - napomenuo je Kelečević.

On je rekao da je VRS tada izabrala najbolji i najkraći pravac napada preko Trebave koji je nudio veliki stepen iznenađenja za neprijatelja koji je napad očekivao preko Modriče, Orašja i rijeke Save.

Kelečević se prisjeća da je u odluci komandanta Prvog krajiškog korpusa VRS generala Momira Talića tada navedeno da se do Vidovdana po svaku cijenu probije koridor i obezbijedi makar kozija staza.

- Dva dana prije datog roka spojile su se snage Prvog krajiškog korpusa i Istočnobosanskog korpusa VRS u širem predjelu Pelagićeva i sjevernog djela Modriče - podsjetio je Kelečević.

Komandant odreda Posebnih jedinica milicije Republike Srpske Krajine, koji je učestvovao u proboju koridora, Krsta Žarković izjavio je Srni da je ponosan na ovu vojnu operaciju, jer je bila najvažnija za zapadni dio Republike Srpske i tadašnju Republiku Srpsku Krajinu.

- Osnovni cilj ove operacije tada je bio opstanak srpskog naroda na prostoru Republike Srpske Krajine i zapadnog dijela Republike Srpske - rekao je Žarković.

Žarković je napomenuo da je tadašnje rukovodstvo Republike Srpske Krajine više puta tražilo da se ide u proboj koridora i prije nego što je donesena konačna odluka o toj vojnoj operaciji, jer je to značilo opstanak svih Srba koji su živjeli na prostoru te republike i Krajine.

On je naveo da je iz Republike Srpske Krajine u ovoj operaciji učestvovalo oko 1.500 pripadnika Posebnih jedinica milicije, koji su dali veliki doprinos u ovoj akciji, a od kojih je 38 poginulo, dok ih je više od 200 lakše i teže ranjeno.

Žarković je istakao da je važno da do mladih dođe istina o stradanju Srba u Odbrambeno-otadžbinskom ratu, te zaključio da bi srpski narod nestao sa ovog prostora da koridor nije probijen.

U organizaciji Odbora za njegovanje tradicija oslobodilačkih ratova Vlade Republike Srpske u nedjelju, 26. juna, u Dugoj Njivi kod Modriče biće obilježeno 30 godina od proboja koridora 1992. godine, potvrđeno je Srni u Ministarstvu rada i boračko invalidske zaštite Srpske.

Program obilježavanja počinje u 9.00 časova služenjem Svete arhijerejske liturgije u manastiru Duga Njiva, u 11.15 časova biće služen parastos i polaganje vijenca i cvijeća kod spomen-obilježja, dok je u 11.30 časova predviđeno obraćanje zvaničnika i umjetnički program.

Vojna operacija "Koridor 92" trajala je od 14. do 28. juna na području Posavine i omogućila je spajanje zapadnih dijelova Srpske i Republike Srpske Krajine sa ostalim dijelovima Srpske i Srbijom.

Ovom akcijom, čiji je direktan povod smrt 12 beba u banjalučkom porodilištu zbog nedostatka kiseonika, okončana je 42 dana duga kopneno-vazdušna blokada zapadnog dijela Srpske i Republike Srpske Krajine.

U akciji "Koridor 92", koja je označena kao sudbonosna, poginulo je 413 srpskih boraca - 273 borca Vojske Republike Srpske, 70 boraca Ministarstva unutrašnjih poslova Srpske i 70 boraca Vojske Republike Srpske Krajine, dok je ranjeno 1.505 boraca.