latinica  ћирилица
24/06/2022 |  11:20 ⇒ 11:20 | Autor: SRNA

Banjac: Trivićeva da promoviše pravo, a ne nelegitimnog visokog predstavnika

Lider Narodne partije Srpske Darko Banjac izjavio je da neko ko je kanditat za predsjednika Republike Srpske, kao što je Јelena Trivić iz PDP-a, treba da promoviše pravo, što nije slučaj jer se sastala sa Kristijanom Šmitom koji nije u skladu sa međunarodnim pravom imenovan za visokog predstavnika u BiH.
Darko Banjac - Foto: RTRS
Darko BanjacFoto: RTRS

Banjac je rekao da ga ne čudi sastanak Trivićeve i Šmita imajući u vidu da ona dolazi iz stranke koja je veoma bliska određenim strukturama iz inostranstva.

On je dodao da je to bilo jasno još na posebnoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske u vezi sa sankcijama Rusiji, jer su oni koji nisu podržali odluku o protivljenju sankcijama u stvari poslali poruku građanima Srpske.

- Onaj ko je kandidat za predsjednika Republike Srpske treba da se izjasni o nekim pitanjima. Ona treba da se izjasni da li je za ili protiv uvođenja sankcija Rusiji, mora to da uradi da bi narod znao za koga glasa i kakav je plan o tom pitanju- rekao je Banjac za Srnu.

Komentarišući odluku Evropskog savjeta da odobori kandidatski status Ukrajini i Moldaviji, ali ne i BiH, Banjac je rekao da je "kandidatski status Ukrajine u suštini izrugivanje prema svima".

- Sada je više nego jasno da u tu organizaciju ne treba da težimo da idemo, jer ukoliko trebam da se odreknem dijela svoje tradicije - onoga što je moj srpski narod ili dijela običaja - onoga što baštinimo, a to su evropske vrijednosti, protiv sam ulaska u organizaciju koja se zove Evropska unija - istakao je Banjac.

On je naglasio da je BiH dio Evrope, kao što je i Francuska, Njemačka, Austrija i ostali, te da je EU organizacija sa postavljenim određenim pravilima i uslovima koji za jedne važe, a za druge ne.

- To nisu evropske vrijednosti, to je selektivna primjena prava. Uslove te organizacije utvrđuju pojedine zemlje. To su vrijednosti koje su postavile Njemačka, Austrija, Francuska i ostale zemlje i zbog toga je Velika Britanija izašla iz EU - napomenuo je Banjac.

On je zaključio da zbog toga ne treba tugovati zbog nedobijanja kandidatskog statusa, već naprotiv, jačati i biti dobar komšija.