latinica  ћирилица
24/06/2022 |  11:59 | Autor: SRNA

Todorović: Stav Narodne skupštine je da je Šmit nelegalan

Poslanik Socijalističke partije u Narodnoj skupštini Republike Srpske Srđan Todorović smatra da svi treba da poštuju činjenicu da je Kristijan Šmit nelegalan visoki predstavnik, jer se tako izjasnila najviša zakonodavna institucija Srpske.
Srđan Todorović - Foto: RTRS
Srđan TodorovićFoto: RTRS

- Svako ima pravo da ima svoj odnos prema tome, ali je Narodna skupština donijela jasne zaključke koje bi trebalo da poštuju svi građani, predstavnici vlasti, a posebno članovi parlamenta. Ali, to je pitanje za svakoga pojedinačno - rekao je Todorović Srni komentarišući jučerašnji susret poslanika PDP-a u Narodnoj skupštini Srpske Јelene Trivić i njemačkog diplomate Kristijana Šmita.

Kada je riječ o odluci Savjeta EU da Ukrajini odobri kandidadski status, a da izostavi BiH, Todorović je rekao da je jasno po ko zna koji put da Unija ima trostruke aršine.

On smatra da u ovom slučaju nije riječ o ispunjavanju suštinskih uslova za pristupanje EU na kojima BiH ozbiljno radi.

- Riječ je političkom pitanju, što nije dobro ni za EU, jer standardi koje je postavila za pristupanje suštinski neku zemlju treba da dovedu u poziciju političke, pravne, ekonomske, privredne i društvene sigurnosti da bi bila kvalifikovana da bude dio EU - naveo je Todorović.

Međutim, upozorio je on, EU sama gazi te principe zbog političkih potreba, što će na kraju rezultirati negativno po samu Uniju.

- Kada je riječ o BiH, treba nastaviti put na ispunjavanju postavljenih standarda, ne zbog EU nego zbog nas samih. Trebamo svoju zemlju dovesti u poziciju standarda koji važe u EU da bismo time bili zadovoljni i od toga imali suštinsku korist, ne očekujući da će Unija to vrednovati - rekao je Todorović.

On je naglasio da ulazak u EU nije sam sebi svrha već da zemlja treba da dođe u kvalitetnu poziciju koja odgovara evropskim standardima.

Lideri EU dodijelili su juče status kandidata Ukrajini i Moldaviji, a za region Balkana su izrazili "nedvosmislenu podršku integrisanju", iako nisu otvoreni pristupni pregovori za Albaniju, Sjevernu Makedoniju niti dodijeljen kandidatski status za BiH.