latinica  ћирилица
24/06/2022 |  12:14 ⇒ 12:31 | Autor: RTRS

U Trebinju izložba radova Željka Opačka "Bunt i sloboda" (VIDEO)

U trebinjskom Muzeju Hercegovine otvorena je izložba Poklon-zbirka Željka Opačka “Bunt i sloboda“. Riječ je o izložbenom projektu Muzeja Savremene umjetnosti Republike Srpske.
Trebinje- izložba radova Željka Opačka "Bunt i sloboda" - Foto: RTRS
Trebinje- izložba radova Željka Opačka "Bunt i sloboda"Foto: RTRS

Umjetnik Željko Opačak je Poklon-zbirku darovao Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske povodom obilježavanja pedesetogodišnjeg jubileja ove institucije. Želja mu je bila, da se njegova djela trajno čuvaju u Banjaluci, gradu u kojem je rođen, gdje je proveo mladost i prve decenije svog stvaralaštva, nakon preseljenja u Sloveniju, gdje živi, stvara i izlaže već 30 godina.

 Izložbom je prikazan samo dio obimne Poklon-zbirke Opačka koja obuhvata 1.533 djela, nastalih tokom osamdesetih godina 20. vijeka. Od slika, uglavnom ulja i akrila na platnu, tekstilu i lesonitu do crteža, grafika, kolaža i pastela.

- Posebna nam je čast da ovu izložbu predstavimo i u Trebinju i istaknemo važnost poklona prema muzejima, jer na taj način muzeji u svijetu dobijaju svoje legate i obogaćuju zbirke - rekla je direktorka Muzeja savremene umjetnosti Sarita Vujković.

Poklonjena djela su dio privatne umjetnikove kolekcije i većina nije bila izlagana.

Zbirka je prvi put javnosti prikazana izložbom u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske prošle godine. U Trebinju će biti otvorena do 21. jula