latinica  ћирилица
24/06/2022 |  13:06 ⇒ 13:19 | Autor: RTRS

"Od izvora do mora" - zenički volonteri u akciji (FOTO)

Pretposlednja akcija ovogodišnjeg izdanja projekta "Od izvora do mora" angažovala je zeničke volontere u čišćenju i odvojenom prikupljanju otpada u Kamberovića polju, oko rijeke Bosne.
Akcija "Od izvora do mora" (ustupljena fotografija) -
Akcija "Od izvora do mora" (ustupljena fotografija)

Ovogodišnjih pet akcija čišćenja uključuje volontere iz nevladinih organizacija, institucija i partnera u zemlji, i do sada je u akcijama učestvovalo više od 300 zaljubljenika u prirodu svih generacija.

Nakon Zenice, završna akcija prikupljanja ambalažnog i drugog otpada u okviru projekta "Od izvora do mora" u 2022. će biti organizovana na Velikom polju, na Igmanu 29. juna od 10.00 časova. 

Koka-Kola organizuje akcije u BiH u partnerstvu sa Konzumom u BiH, u saradnji sa UG "Ruke" koja je nosilac aktivnosti globalne inicijative Lets do it u BiH, i lokalnim nevladinim organizacijama aktivnim u polju očuvanja životne sredine. 

Glavni cilj projekta "Od izvora do mora" je da podstiče i promoviše edukaciju i jačanje svijesti građana o značaju odgovornog odlaganja ambalažnog otpada, a posebno odvojenog prikupljanja otpada koje omogućuje recikliranje.

Prošle godine, više od 500 volontera uključilo se u akcije održane u sedam gradova i opština u kojima su skupili više od pet tona ambalažnog otpada.

Koka-Kola je u Bih osigurala uputstva i opremu potrebnu za prikupljanje otpada, a akcijama u lokalnim zajednicama koordinišu nevladine organizacije okupljene oko iste misije - svijeta bez otpada.

"Od izvora do mora" dio je dugoročnog sveobuhvatnog plana "Svijet bez otpada" kojim se Koka-Kola, između ostalog, obvezala da će do 2030. godine prikupiti i reciklirati istu količinu boca i limenki onoj koju stavlja na tržište te da će udio recikliranih materijala u primarnoj ambalaži biti najmanje 50 odsto.

Više informacija dostupno je na Koka-Kolinoj veb stranici.