latinica  ћирилица
24/06/2022 |  13:26 ⇒ 13:26 | Autor: SRNA

Stevanović: Trivićeva sastankom priznala Šmita za visokog predstavnika

Zamjenik predsjednika Demosa Spomenka Stevanović rekla je Srni da je poslanik PDP-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Јelena Trivić sastankom sa Kristijanom Šmitom formalno i suštinski priznala Šmita za visokog predstavnika u BiH, te podsjetila da su i PDP i SDS glasali za zaključak parlamenta Srpske da Šmit nije legitiman kao visoki predstavnik.
Spomenka Stevanović - Foto: SRNA
Spomenka StevanovićFoto: SRNA

- Tu smo se u Skupštini svi saglasili, i pozicija i opozicija. Mislim i formalno i suštinski da je ovim sastankom Јelena Trivić priznala Šmita za visokog predstavnika. Oni vjerovatno procjenjuju da će to njima donijeti određen broj političkih poena na budućim izborima, pokazujući tu otvorenost, a ja mislim da neće - rekla je Stevanovićeva.

Ona je istakla da je opozicija u Republici Srpsko duže vrijeme usmjerena samo na izbore, te da u tom smislu povlače i određene poteze.

- Pretpostavljam da su dobili neki savjet, konkretno Јelena Trivić, da se sastane sa gospodinom Šmitom u smislu da su oni otvoreni za razgovore za razliku od nekih drugih - rekla je Stevanovićeva.

Kada je riječ o odluci Savjeta EU da Ukrajini i Moldaviji odobri kandidadski status, a da izostavi BiH, Stevanovićeva je naglasila da je to razočaravajuće i da pokazuje neprincipijelnost Evropske unije.

- Te dvije zemlje su dobile kandidatski status bez ikakvih uslova. BiH se godinama trudi, nije dobila. Bojim se da će poslije ovoga biti mnogo više izražen evroskepticizam - rekla je Stevanovićeva.

Potpredsjednica PDP-a Јelena Trivić sastala se juče u Banjaluci sa Kristijanom Šmitom koga Republika Srpska ne priznaje za visokog predstavnika i istakla da sa svima, pa i njim, treba razgovarati.

Republika Srpska ne priznaje Šmita na poziciji visokog predstavnika u BiH jer nije izabran uz saglasnost Savjeta bezbjednosti UN. Legitimitet Šmitu spore i Rusija i Kina.