latinica  ћирилица
24/06/2022 |  14:18 ⇒ 15:48 | Autor: SRNA

Lukić: U BiH u prošlom ratu nije počinjen genocid

Profesor na Pravnom fakultetu u Istočnom Sarajevu Radomir Lukić rekao je da u BiH u prošlom ratu nije počinjen genocid ni nad ijednim narodom, ali je bilo velikih i teško oprostivih zločina nad svima.
Radomir Lukić - Foto: RTRS
Radomir LukićFoto: RTRS

Lukić je rekao da, sve da je i bilo genocida, on se poštuje u svojoj i tuđoj tišini.

- Od njega se ne smije praviti propaganda za političke pokrete - rekao je Lukić danas novinarima u Banjaluci komentarišući činjenicu da Bošnjaci pokušavaju da zaobiđu procedure i konstitutivnost, pripremajući rezoluciju o "zabrani negiranja genocida u Srebrenici" koju pokušavaju da stave na dnevni red Generalne skupštine UN.

Prema pisanju medija, grupa "Bosanaca i Hercegovaca" i Amerikanaca porijeklom iz BiH pod nazivom "Radna grupa za BiH" zatražila je od Generalne skupštine UN da donese rezoluciju kojom bi bilo osuđeno "negiranje genocida i drugih ratnih zločina u BiH".

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik obavijestio je Generalnu skupštinu UN da BiH ne stoji iza inicijative da UN usvoji rezoluciju u kojoj se, kako je navedeno, "osuđuje genocid u Srebrenici", jer o tome u BiH ne postoji konsenzus.