latinica  ћирилица
24/06/2022 |  14:42 | Autor: SRNA

Lavrov: EU se pretvorila u antiruski savez

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio je da se Evropska unija pretvorila u antiruski savez i zahtijeva priključivanje odlukama protiv Moskve.
Sergej Lavrov (foto: mid.ru) -
Sergej Lavrov (foto: mid.ru)

Prema njegovim rečima, u proteklih nekoliko godina EU je "snažno evoluirala u pravcu sticanja agresivne ideološke pozadine, prije svega rusofobične".

- Skrećemo pažnju na to kako lideri EU, kada javno drže bukvice zemljama koje imaju status kandidata ili onima koje žele da steknu taj status - oni u okviru tih javnih strogih lekcija i moralisanja govore - ako ste kandidat, nemate drugog izlaza nego da podržavate sve spoljnopolitičke pristupe EU bez izuzetka, uključujući sve mjere koje EU preduzima protiv Rusije - rekao je Lavrov, prenosi Sputnjik.

Prema njegovim riječima, upravo na taj način evropski zvaničnici iznose svoje zahtjeve i Srbiji.

- Ona je kandidat za članstvo u EU, ali kategorički ne želi da izgubi, kao sve ostale, svoju nezavisnost i da se pridruži odlukama koje direktno protivrječe njenim bitnim interesima, u ovom slučaju - odnosima sa Rusijom - ocijenio je Lavrov nakon razgovora sa kolegom iz Azerbejdžana, prenosi RIA Novosti.