latinica  ћирилица
24/06/2022 |  16:13 | Autor: SRNA

Služen pomen jadovničkim žrtvama

Kod Šaranove jame na Velebitu u Hrvatskoj danas je služen pomen i kadiš /jevrejska molitva/ za oko 40.000 žrtava pobijenih u Drugom svjetskom ratu na toj i ostalim kraškim lokacijama Velebita u kompleksu ustaških koncentracionih logora Gospić-Јadovno-Pag.
Svijeće - Foto: RTRS
SvijećeFoto: RTRS

Pomen je služio Njegovo preosveštenstvo episkop gornjokarlovački Gerasim, a kadiš glavni rabin Lucijano Prelević.

Nakon pomena i kadiša položeni su vijenci kod centralnog spomenika na Јadovnu koji je, zahvaljujući naporima Srpskog narodnog vijeća /SNV/, u cijelosti dovršen, a devastirani dijelovi obnovljeni.

Iz SNV-a je navedeno da su se prisutnima obratili potpredsjednik Vlade Hrvatske Anja Šimpraga, Franjo Habulin iz Saveza antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske, Ognjen Kraus iz Koordinacije jevrejskih opština u Hrvatskoj, Boris Milošević iz SNV-a i izaslanik predsjednika Srbije Veran Matić.

Tim povodom video-produkcija SNV-a pripremila je dokumentarni video-podsjetnik na ovaj ustaški logor smrti pod nazivom "Dubine Velebita", autora Martine Uzelac.

Kompleks konclogora Gospić-Јadovno-Pag, poznat i pod nazivom Gospićka grupa logora, bio je prvi organizovani likvidacioni kompleks ustaških logora namijenjenih uništenju Srba i Јevreja u tadašnjoj Nezavisnoj Državi Hrvatskoj.

U kompleksu logora smrti Gospić-Јadovno-Pag, prema do sada prikupljenim podacima koji nisu konačni, na najbrutalniji način ubijeno je 40.123 ljudi, uglavnom Srba.