latinica  ћирилица
24/06/2022 |  17:55 ⇒ 25/06/2022 | 07:54 | Autor: RTRS

Brisel daje ekonomsku pomoć Ukrajini i Moladaviji; Za BiH 14 teških uslova (VIDEO)

Ne smiruju se reagovanja na odluku da se kandidatski status za ulazak u EU dodijeli Ukrajini i Moldaviji, a i ovaj put zaobiđu zemlje Zapadnog Balkana. BiH su ponovo postavili brojne uslove koje će sigurno biti teško ispuniti.
Brisel - Foto: RTRS
BriselFoto: RTRS

Na poteze Brisela najkonkretniji odgovor danas je imala Mađarska .Njen ministar spoljnih poslova Peter Sijarto kaže da Zapad treba da shvati da će uskoro biti teško govoriti o bezbjednosti u Evropi bez integracije zemalja Zapadnog Balkana.

Najavljena je ekonomska podrška Ukrajini i Moldaviji, iako je rečeno da je Evropa pogođena inflacijom i nestašicom energenata.

Aplauz za kandidatski status Ukrajini i Moldaviji, a BiH osim riječi utjehe i stižu novi ultimatumi! Tek kad BiH sprovede 14 reformi, koje je odredio Evropski parlament - dobiće kandidaturu, navedeno je u zaključku Evropskog savjeta.

- Veliki dan, jer Ukrajina dobija status - rekao je predsjednik Evropskog savjeta Šarl Mišel.

Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen istakla je da je ubijeđena da će Ukrajina i Moldavija raditi na implementaciji reformi koje su potrebne za punopravno članstvo.-

Predsjednik Francuske Emanuel Makron rekao je da je ovo politička gesta za Ukrajinu nakon sankcija, finansijske i vojne pomoći.

- Ukrajinci se bore za naše vrijednosti. To će biti dugačak put, ali bićemo tu da pomognemo - rekao je Makron.

Iz Republike Srpske jasna poruka Zapadu! Nedodjeljivanje BiH statusa za Evropsku uniju - pogrešno, destimulativno, ali i neozbiljno, imajući u vidu da je status dobila Ukrajina bez ispunjavanja bilo kakvih uslova, ističe predjsednica Srpske.

- Ne možete BiH postaviti 14 super teških uslova, očekivati da se zabilježi napredak, a onda nekome drugom samo dodijelite status kandidata bez bilo kakvih ispunjavanja uslova, očekujući da će taj neko u godinama koje dolaze nakon toga to ispunjavati! Smatram da EU ima pogrešan pristup, misle da će ovakve stvari djelovati stimulativno na nekoga ovdje, a u suštini djeluje destimulativno - istakla je predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović.

Cvijanović navodi i da je BiH stalno negdje u zapećku, ali ne samo krivicom nekoga ko je trebao da ispunjava uslove, nego i krivicom onih koji su zadali uslove. Ovaj pristup, pojašnjava predsjednica Srpske, više govori o tome kakva je Evropska unija, a ne zemlje zapadnog Balkana.

- Da su htjeli, mogli su to podijeliti u set različitih uslova, mogli su nam pomoći da se krećemo. Očito nisu jer je njihov cilj da se izvrši reorganizacija Ustava, da postoji nekakvo drugačije uređenje, pa da nas tek onda tretiraju - Zahvalna sam državama koje su zagovarale dodjeljivanje statusa kandidata zemljama zapadnog Balkana - rekla je Cvijanović.

Očekivana odluka za (ne)kandidatski status BiH, ali dodjeljivanje statusa za članstvo u EU, Ukrajini i Moldaviji - predstavlja određenu vrstu poniženja za zemlje zapadnog Balkana, rekao je za našu televiziju šef Predstavništva Republike Srpske u Briselu, Mario Đuragić.

I ova odluka, pojašnjava Đuragić, potvrđuje da je pristupni proces i proširenje Evropske unije političke prirode.

I dok su Ukrajina i Moldavija dobile potpunu podršku članica za EU put - BiH je stigla podrška samo od Slovenije, Austrije i Hrvatske. Međutim, nepotpuna od Hrvatske, smatra predsjednik ove države, Zoran Milanović. Zato što su, Milanović navodi i predstavnici hrvatskog vrha u Briselu, nametnuli dodatne uslove BiH za sticanje statusa kandidata. Dodaje, BiH za Ukrajinu je Švajcarska!

- Ono što je Evropski savjet usvojio juče je bezobrazni cinizam, a Plenković se još time hvali. Kada će BiH dobiti status kandidata? Nikada jer nekima ne odgovora da se to ispuni, a to neće biti ni prije izbora jer žele pokrasti izbore - smatra Milanović.

I Srbija kao jedna od najmoćnijih zemlja ovih prostora i od koje mnogo toga zavisi u okruženju, i koja bi mogla da mnogo doprinese i evropskoj zajednici - ostala je uskraćena za kandidatski status u EU. Iako, ni Sjeverna Makedonija nije dobila status, bugarski poslanici - dali su zeleno svjetlo za odobrenje za početak pristupnih pregovora Sjeverne Makedonije i Evropske unije.