latinica  ћирилица
24/06/2022 |  18:27 ⇒ 20:25 | Autor: RTRS

Nove osude susreta Kristijana Šmita i Јelene Trivić (VIDEO)

Nove osude susreta Kristijana Šmita i Јelene Trivić. Ono što nije uradila ni Rusija ni Kina, jeste PDP. Dajući mu legitimitet Trivićeva je pogazila institucionalne odluke zarad jeftinih političkih poena - saglasni su analitičari i vladajuća koalicija.
Šmit i Trivić (Arhiv) - Foto: RTRS
Šmit i Trivić (Arhiv)Foto: RTRS

Oglasio se i hrvatski predsjednik. Zoran Milanović kaže - Šmit je produžena ruka mutnih i čudnih krugova u BiH.

Prekršeni zaključci Narodne skupštine, pogažena prava Srpske data Dejtonom, zanemaren stav svjetskih sila o Kristijanu Šmitu - sve to Јelena Trivić, koja je kandidat za predsjednika Srpske, učinila je onoga trenutka kada je za isti sto sjela sa njemačkim diplomatom. Ovaj, ali i druge stavove iznose partije vladajuće koalicije, a pridružuju im se oni koji su stvorili i odbranili Srpsku.

- Takva situacija danas je produžetak one situacije koja je bila tokom rata. Velike sile koje predvode Velika Britanija i NATO imaju svoje geostrateške interese, za koje pokušavaju iskoristiti muslimansku i hrvatsku stranu. Mi moramo biti čvrsti, jedinstveni, ostati svoji na svome - rekao je general – potpukovnik Vojske Republike Srpske Savo Sokanović.

Dok jedan od učesnika sastanka sa Šmitom, PDP-ov Nenad Vuković kaže da je da je Trivićeva govorila u interesu Srpske, u SNSD tvrde da PDP ovim daje legitimitet Kristijanu Šmitu i da uz mađunarodnu podršku nastoje doći do vlasti i fotelja.

- Čak i da je visoki predstavnik, to je čovjek kojem je palo na pamet da donese zakon koji nagrublje pokušava da pozicionira državnu imovinu na štetu Srpske. Tu ne postoji nijedan mogući valjan argument zašto bi se neko sastajao sa njim - istakla je šef Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Snježana Novaković Bursać.

Nelogično je da neko ko je beskrupulozno prekršio skupštinske odluke objašnjava da su sastanci sa Šmitom u intresu Srpske – stav je Nenada Stevandića. Od Šmita, kaže, nije bilo nikakvih pozitivnih signala za Republiku Srpsku, dodajući da ga ne priznaje pola BiH.

- U interesu Republike Srpske je ono što donesu njeni zvanični predstavnici i institucije.Sve drugo su pojedinačne iluzije i potreba za dodvoravanjem - izjavio je predsjednik Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić.

Budući da dolazi iz partije koja je veoma bliska inostranim strukturama - ovaj sastanak nije nikakvo iznenađenje - kaže lider NPS-a. Darko Banjac Trivićevoj poručuje da promoviše međunarodno pravo, a ne nelegitimnog visokog predstavnika.

- To je poruka građanima da ne treba da podrže takvu politiku i da ne treba da podrže kandidata za predsjednika Republike Srpske koji je kandidovan od strane PDP-a. Mislim da Srpska neće dobiti nikakve privilegije, nego naprotiv moraćemo ispunjavati uslove koji se kose sa našim običajima, tradicijom, odnosno našim nacionalnim opredjeljenjem i mislim da su građani toga svjesni - rekao je lider Narodne partije Srpske Darko Banjac.

Demos smatra da je cijela priča u službi izborne kampanje, a iz Socijalističke partije poruka -svi poslanici bi trebalo da se ponašaju onako kako je Šmita okvalifikovala najviša zakonodavna institucija Srpske. Njegov legitimitet je upitan i za Mirka Šarovića ali ipak kaže da Јelena Trivić, ima pravo da se sastaje sa kim god želi.

- To je njen izbor, nemam ja tu nikakav komentar. Što se mene tiče, legitimitet Šmita je potpuno upitan bez kredibiliteta, bez podrške u Savjetu bezbjednosti - kaže Šarović.

Odlukom da se sastane sa Šmitom, Trivićeva je pokazala da je potpuno isto dati državu u ruke njoj ili nekom strancu – ocjena je političkog analitičara Aleksandra Pavića.

- Ona da sjedne na bilo koju visoku funkciju, bolje je da direktno postanemo 51. država SAD ili da se proglasimo za protektorat Brisela - smatra Pavić.

I iz zvaničnog Zagreba stiže poruka o destruktivnoj ulozi Šmita. Hrvatski predsjednik Zoran Milanović ponavlja - Šmit je u BiH ilegalno.

- Taj visokih predstavnik nije ništa nego produžena ruka vrlo mutnih i čudnih krugova u BiH - naglasio je Milanović.

A ono što vide Hrvatska i vladajuća većina u Srpskoj, očigledno ne primjećuju pojedini opozicionari. Nijedan Šmitov poziv nisu odbili pravdajući se da sa svakim treba razgovarati.