latinica  ћирилица
24/06/2022 |  20:15 | Autor: SRNA

Viši sud u Beogradu potvrdio optužnicu protiv pripadnika "Zengi"

Viši sud u Beogradu potvrdio je optužnicu protiv nekadašnjeg pripadnika Zbora narodne garde /zenge/ čiji su inicijali B. T. zvanog "Ranko", kojom se tereti za zločine nad zarobljenim pripadnicima ЈNA, koji su u septembru 1991. godine odvedeni u logor, formiran u zagrebačkom naselju Rakitje u Centru za obuku MUP-a Hrvatske.
Viši sud u Beogradu (foto: bg.vi.sud.rs) -
Viši sud u Beogradu (foto: bg.vi.sud.rs)

Osumnjičeni nije dostupan srpskim pravosudnim organima jer je nakon hapšenja po poternici Srbije u jednoj od država EU izručen Hrvatskoj.

Optužnica je potvrđena 7. juna, a stupila na pravnu snagu protekom roka za žalbu na rješenje Višeg suda kojim je optužnica potvrđena, pošto žalbe nisu izjavljene, rekla je za Tanjug portparol Višeg suda u Beogradu Tatjana Matić.

Sud bi u narednom periodu trebalo da zakaže početak suđenja optuženom u odsustvu, jer nije dostupan pravosudnim organima Srbije.

Tužilaštvo za ratne zločine Srbije 7. jula prošle godine predalo je sudu optužnicu, nakon čega ju je sud vratio na dopunu istrage i potom potvrdio.

Prema navodima Tanjuga, B.T. je porijeklom Albanac koji je nakon rata promijenio ime i dobio hrvatsko državljanstvo, ali su mu srpski istražni organi ušli u trag i identifikovali ga kao jednog od počinilaca zločina u kojem je mučeno i prebijano 14 vojnika ЈNA, od kojih je jednog ubio.

Osumnjičeni nije dostupan srpskim pravosudnim organima jer je nakon hapšenja po potjernici Srbije u jednoj od država EU izručen Hrvatskoj zbog njegovog hrvatskog državljanstva i prebivališta u Zagrebu.

On se tereti da je kao pripadnik Zbora narodne garde zajedno sa više nepoznatih pripadnika iste jedinice, vojnicima na redovnom odsluženju vojnog roka u ЈNA, koji su prethodno položili oružje i predali se, u naselju Rakitje u objektu ZNG i MUP-a Hrvatske, gdje su potom sprovedeni, vršio zastrašivanje, mučenje, telesno povređivanje, te postupao na naročito uvredljiv i ponižavajući način, a jednog vojnika ЈNA i ubio.

U više navrata je B.T. u različitim vremenskim intervalima, u prostorijama u kojima su boravili, objedovali i u podrumskim prostorijama, oštećene vojnike ЈNA, čiji se identitet za sada ne objavljuje u javnosti, tukao kundakom oružja, rukama i nogama po glavi i tijelu, gumenom palicom po leđima i tabanima, vezivao ih lisicama i primoravao da legnu na tlo, a zatim ih gazio čizmama i skakao po njima.

Prijetio im je nožem da će im izvaditi oči i da će ih zaklati, repetirao oružje na njih, stavljao im cijev oružja u usta i na sljepoočnicu preteći im ubistvom, gasio im cigarete po tijelu i mokrio po njima.

Sve to je, prema stavu tužilaštva, za posljedicu imalo povrede tjelesnog integriteta, teške fizičke i psihičke traume, patnje i poniženje pomenutih vojnika.

Osim tog, 30. septembra 1991. godine, prilikom batinanja jednog vojnika, ubio ga je pucnjem iz pištolja u glavu.

Optužnicom od 7. jula 2021. obuhvaćeni su događaji od 14. septembra do 1. oktobra 1991. godine u naselju Rakitje u objektu ZNG i MUP Hrvatske, piše na sajtu Tužilaštva za ratne zločine Srbije.

Dopunsko veštačenje koje je naloženo, prema stavu advokata upućenih u ovaj slučaj, praktično je nemoguće jer je konkretna žrtva mrtva.

B.T. se tereti da je izvršio krivično delo ratni zločin protiv ratnih zarobljenika.