latinica  ћирилица
25/06/2022 |  08:57 | Autor: TANЈUG

Uhapšeni visokorangirani pripadnici Vojske i Ministarstva odbrane

Po nalogu Tužilašta za organizovani kriminal Srbije nakon višjemesečnog istražnog postupka uhapšeno je devet osoba u postupku koji se vodi protiv deset osumnjičenih.
Policija Srbije (Foto: Tanjug/Dimitrije Gol) -
Policija Srbije (Foto: Tanjug/Dimitrije Gol)

Akcija je sprovedena u saradnji sa VBA, Vojnom policijom, pripadnicima BIA i Ministarstva unutrašnjih poslova i Direkcije policije - Službe za borbu protiv organizovanog kriminala.

Iz Tužilaštva je saopšteno da su među uhapšenim visokorangirani pripadnici Vojske Srbije, odnosno Ministarstva odbrane. Slobode su lišeni A.N, S.S, A.T, Ј.S, Z.K, Ž.R, S.R, N.B, i M.K, dok se za D.D. traga.

Oni se terete da su izvršili krivična djela zloupotreba službenog položaja.

Osumnjičeni su kao pripadnici organizovane kriminalne grupe, na čijem je čelu organizator A. N. zaposlen u Ministarstvu odbrane iskorišćavanjem svog službenog položaja i ovlašćenja, radi sticanja imovinske korisi za sebe i druga lica, a na štetu budžeta Republike Srbije, zaključivali veći broj ugovora koji su se odnosili na različita investiciona ulaganja za potrebe Ministarstva odbrane, odnosno Vojske Srbije.

Pripadnici ove grupe su i četiri zaposlena u Ministarstvu odbrane, kao i pet odgovornih lica privrednih društava.

Osumnjičeni su radi pribavljanja protivpravne imovinske koristi u višemilionskom iznosu, protivno svim pravilima procedure Zakona o javnim nabavkama, u ugovore koji se odnose na investiciono održavanje i ulaganja u objekte za potrebe komandi, jedinica i ustanova Ministarstva odbrane unosili neistinite podatke odnosno cijene izvedenih radova koje su bile znatno veće od tržišnih.

Uhapšenima je određeno policijsko zadržavanje i oni će uz krivičnu prijavu biti sprovedeni Tužilaštvu za organizovani kriminal.