latinica  ћирилица
25/06/2022 |  09:09 ⇒ 11:49 | Autor: SRNA

Tegeltija: BiH bi podržala Otvoreni balkan da ga je predložio Zapad

Predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija smatra da bi inicijativa Otvoreni Balkan bila prihvaćena u BiH da je predlagač Francuska ili Njemačka, ali da postoje predrasude zato što je prijedlog došao iz Srbije i Albanije.
Zoran Tegeltija - Foto: SRNA
Zoran TegeltijaFoto: SRNA

- Meni se čini da ljudi koji donose političke odluke još ne razmišljaju o benefitima, već razmišljaju o političkim odnosima, ko je predlagač te inicijative i tome slično - rekao je Tegeltija.

On je naveo da ne zna razloge zašto BiH izbjegava da se priključi inicijativi Otvoreni Balkan, za koju ističe da je prvi pokušaj zemalja regiona da same urade nešto za sebe, a ne nije riječ o projektu jedne, dvije ili više zemalja Zapadne Evrope.

- Meni niko od nadležnih nije rekao razloge. Lično mi se čini da je taj "status kvo" pod uticajem određenih zapadnih ambasada, bez ikakvog ozbiljnog razloga zašto BiH nije već u Otvorenom Balkanu - rekao je Tegeltija za TV Una.

Prema njegovim riječima, Otvoreni Balkan nije suprotstavljen bilo kojoj inicijativi, ni berlinskom procesu, ni procesu pridruživanja EU.

- To je samo način pripreme svih zemalja zapadnog Balkana da budu što je moguće spremnije i da lakše uđu u sistem procesa pridruživanja EU, što na kraju i jeste naš krajnji cilj - ocijenio je Tegeltija.

On je izrazio nadu da će Predsjedništvo BiH u kratkom vremenskom periodu opet razmatrati odluku o pristupanju Otvorenom Balkanu i donijeti pozitivnu odluku, kako se BiH ne bi i suviše kasno priključila ovoj inicijativi.

Prema njegovim riječima, ohrabrujuće u svemu tome jeste da u ekspertskom dijelu priprema i kroz mehanizam Berlinskog procesa i Otvorenog Balkana učestvuju stručnjaci iz BiH.

Tegeltija je istakao da bi benefite od ulaska BiH u Otvoreni Balkan imali i poslovna zajednica i građani.

- Otvoreni Balkan prije svega treba da riješi ne pitanje carinjenja robe, visine dažbina, oporezivanja ili carinjenja, već necarinske barijere. Da se pitanje ljudi, kapitala, roba odvija mnogo jednostavnije u svim tim procedurama, da se ne bavimo raznim dozvolama i tome slično. A to se, na bilo koji način, ne tiče ocarinjenja, plaćanja poreza itd - objasnio je Tegeltija.

On je naveo da će vrlo brzo biti situacija da će roba, recimo iz Tirane, prije stići u Beograd, nego što će stići roba iz Bijeljine.

- Oni će problem uvjerenja i svih tih stvari koje su njima potrebe riješiti prije. To su stvari koje mi u tom trenutku ne možemo da riješimo jer čekamo jedno uvjerenje, pa drugo, pa onda međusobno priznanje diploma, kretanje uz lične karte itd. Sve su to neki benefiti, koje bi mi mogli da dobijemo - dodao je Tegeltija.

Predsjedavajući Savjeta ministara rekao je da se zbog tako pojednostavljene procedure i ubrzanih procesa trgovine očekuje značajno povećanje ukupnog BDP-a svih zemalja koje su u inicijativi Otvoreni Balkan.