latinica  ћирилица
25/06/2022 |  10:38 | Autor: SRNA

Tegeltija: Važno da Predstavnički dom iduće sedmice usvoji budžet za 2022.

Predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija izrazio je nadu da će Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH na sjednici iduće sedmice biti lišen političkih međusobnih optuživanja, prebacivanja i pravljenja velikog broja amandmana, te da će razumjeti koliko je važno da se u ovom trenutku usvoji budžet institucija BiH za 2022. godinu.
Predstavnički dom PS BiH - Foto: RTRS
Predstavnički dom PS BiHFoto: RTRS

- Mislim da je vrijeme da bez okolišavanja parlamentarci usvoje budžet za 2022. godinu i da ljudima zaposlenim u institucijama BiH barem malo ublaže posljedice inflacije - rekao je Tegeltija i podsjetio da zaposlenima u institucijama BiH plate nisu mijenjane od 2012. godine.

On je naveo da je rast plata, koji je predviđen budžetom, mnogo manji od inflacije koja se u ovom trenutku dešava, ali da će dobro doći budžetima svih zaposlenih u institucijama BiH.

Predsjedavajući Savjeta ministara istakao je da je inflacija postala globalni problem i da su nagovještaji da će premašiti sve one događaje iz sedamdesetih godina.

"Naravno, uzroci ove i inflacije koju smo imali tih godina nisu identični, iako smo i tada imali takozvane naftne šokove. Ono što je u ovom trenutku ključno i pitanje o kojem se sad govori jesu cijene hrane i energenata. Ono što je za mene zabrinjavajuće jeste situacija da se može pojaviti problem nedostatka energenata, ne samo zbog cijene, nego i da li ih imamo. Za mene je još uvijek važnije pitanje da imamo ono što nam je potrebno, a drugi je faktor onaj koji se tiče cijena", rekao je Tegeltija.

Govoreći u lično ime, Tegeltija je naveo da je pristalica da se u kriznim situacijama, kada postoji rast cijena energenata i hrane, to ne može riješiti poreskom politikom, umanjenjem, već da zemlja na bazi svojih povećanih prihoda treba da direktno interveniše prema najugroženijima.

- Razumijem da je cijena goriva visoka, ali mislim da bi, u ovom trenutku, bilo važnije zaštititi gradski prevoz i ljudima koji ga koriste, kroz cijenu energenata prevoznicama, nego što bi svakome od nas, koji privatno koristimo svoje automobile, trebalo intervenisati - objasnio je Tegeltija za TV "Una".

On je podsjetio da BiH zbog svog sistema odlučivanja ne može primijeniti rješenja iz drugih zemalja kada je riječ o cijeni goriva.

"Ono što u BiH kod građana izaziva nezadovoljstvo jeste činjenica što su se u BiH svi utrkivali sa nekim prijedlozima mjera - te uvedite nultu stopu PDV-a, pa smanjite na pet odsto, ukinite akcize. Moram priznati da je najveći broj tih predloženih mjera bio čisto populistički i predlagan mimo određene procedure i to je, u jednom trenutku, dovelo do zabune u parlamentu, tako da nijedna od tih inicijativa nije usvojena i nije dala ozbiljne rezultate", naveo je Tegeltija.

Predsjedavajući Savjeta ministara istakao je da su sva ključna pitanja ekonomske politike u nadležnosti entiteta, te napomenuo da se mora intervenisati u smislu obezbjeđivanja dovoljne količina hrane i cijena ključnih životnih namirnica.

Kada je riječ o energentima za zimu, Tegeltija je konstatovao da neki dijelovi BiH, poput Sarajeva, mogu doći u ozbiljan problem, prvo zbog pitanja cijene gasa, ali i pitanja da li će gasa biti.

"Sve zemlje preko kojih dolazi gas u BiH nama danas tvrde da će biti otvoren taj kanal", rekao je Tegeltija.

On je podsjetio da je srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik prilikom nedavnog boravka u Rusiji i prilikom prethodnih posjeta ministra inostranih poslova Rusije Sergeja Lavrova, izdejstvovao mnogo bolju cijenu gasa, nego što to imaju druge zemlje u okruženju.

- Ako se zadrži ta cijena gasa, onda bi to bio dosta fleksibilno i ne bi bio preveliki šok, ni za distributere, a ni za građane. Ali, ukoliko bi došli u situaciju da izgubimo gas, da se poveća njegova cijena, onda bi nam prijetilo da dođemo u situaciju da ugrozimo snabdijevanje električnom energijom - konstatovao je Tegeltija.

Ističući da je za njega najvažnije da se obezbijedi dovoljno hrane, izvrše intervencije na najugroženije kategorije društva i da se obezbijede energenti, predsjedavajući Savjeta ministara rekao je da treba održati cijenu električne energije prema građanima, jer definitivno, ovako velike cjenovne šokove teško može ko da izdrži.

On je dodao da vlade entiteta treba da se pobrinu kada je riječ o adekvatnoj količini osnovnih životnih namirnica i obezbjeđivanju cijena.

- Mi nismo neko ko zavisi od žita ili neke hrane iz Ukrajine, Rusije, znamo mi odakle se snabdijevamo. Imamo ozbiljan konzument domaćih proizvoda, prehrambenih, i imamo odličan konzument u proizvodnji električne energije, ako nas problem sa hidrometeorološkom situacijom ne ugrozi po pitanju hidro-potencijala, da nam budu mali dotoci vode - rekao je Tegeltija i izrazio uvjerenje da elektroprivrede u BiH mogu iznijeti taj teret da se građani zaštite barem od šoka koji može izazvati cijena električne energije.

Govoreći o odluci Savjeta ministara da se privremeno obustavi izvoz šumskih sortimenata, oblovine, ogrevnog drveta i peleta, Tegeltija je rekao da je činjenica da svaka zemlja, kada se suoči sa problemom nedostatka bilo kojeg proizvoda kojeg ima na svom tržištu, ograničava njegov izvoz - kratkoročno, dugoročno.

- Tako smo se mi opredijelili da zabranimo izvoz trupaca, zato što smo shvatili da je on besmislen i po našu ekonomiju jako loš - objasnio je Tegeltija i poručio da je ključna stvar da neće biti dozvoljeno da ogrevnog drveta i peleta ne bude dovoljno za građane BiH.

Navodeći da domaći drvoprerađivači imaju gotovo identičnu cijenu koju su imali prije dvije godine i tri puta skuplji poluproizvod koji izvoze na tržište, Tegeltija je rekao da je onda je bolje da oni to prerade i izvezu, od čega će koristi imati svi, a ne da BiH snabdijeva neke drvoprerađivače u okruženju.

Kada je riječ o peletu i ogrevnom drvetu, Tegeltija je ocijenio da su mnogi proizvođači peleta ušli u spekulativu čekajući značajniji rast cijena na međunarodnom tržištu.

- Zbog toga mislim da smo morali donijeti ovakvu odluku i, vjerovatno, kada se sve to vidi, procijenjivaćemo da li se odluka može malo modifikovati, da li ćemo dozvoliti da se izveze peleta onoliko koliko se izvezlo u prošloj godini, a ostalo osigurati za domaće tržište - rekao je Tegeltija.