latinica  ћирилица
25/06/2022 |  11:04 | Autor: Večernje novosti

Belo Brdo u Vinči biće obnovljeno

Arheološko nalazište Belo brdo u Vinči jedan je od najznačajnijih lokaliteta neolitske kulture koju odlikuju počeci urbanog načina življenja u zajednicama, razvoj kreativnosti i vrhunskog umjetničkog zanatstva, kao i tehnološka revolucija u vidu prvog topljenja metala.
Vinča (foto: Muzej Grada Beograda) -
Vinča (foto: Muzej Grada Beograda)

Vlada Republike Srbije, prepoznajući lokalitet kao dei ne samo evropske već i svjetske kulturne baštine, počela je rad na uređenju čitavog prostora kako bi on postao nezaobilazna kulturna i turistička destinacija i centar za proučavanje neolitske kulture u Evropi.

Projekat obnove i rekonstrukcije ovog lokaliteta, koji Vlada Srbije realizuje pod pokroviteljstvom Vlade SAD kroz Ambasadorov fond za zaštitu kulturne baštine, predstavljen je juče na nalazištu Belo brdo.

- Projekat Ambasadorovog fonda za zaštitu kulturne baštine je izuzetno važan za nas, zato što nije vezan za političke, ekonomske i bezbjednosne interese, već naš način da pokažemo poštovanje prema svjetskoj kulturnoj baštini. U prethodnih dvadeset godina smo u Srbiji podržali dvanaest projekata, ali ovaj u Vinči nam je posebno značajan, jer je riječ o najvećem ulaganju i zato što je kompleksan - istakao je Fil Bekman, savjetnik u Ambasadi SAD.

Bojana Višekruna, savjetnica predsjednice Vlade Srbije za kreativne industrije i nauku, istakla je da je cilj projekta da Vinča Belo brdo postane nezaobilazna stanica na kulturno-turističko-naučnoj mapi Evrope i centralni lokalitet mreže neolitskih nalazišta u Srbiji.

Za sada je ideja da se crvena zona i priobalje Dunava preurede iduće godine, a početak izgradnje Centra za posjetioce sa zelenim površinama očekuje se početkom 2024. godine.

Trogodišnji kapitalni projekat "Istraživanje, zaštita i prezentacija arheološkog nalazišta Belo brdo u Vinči" počeo je sa implementacijom januara 2021. godine i podrazumijeva početnu investiciju od oko tri miliona evra. Uređenje arheološkog nalazišta podržala je i Vlada SAD kroz Ambasadorov fond za zaštitu kulturne baštine, u iznosu od 475.000 dolara. Projekat i grant implementira Republički zavod za zaštitu spomenika kulture u koordinaciji sa Kabinetom predsjednice Vlade Srbije i nadležnim ministarstvom.