latinica  ћирилица
25/06/2022 |  11:12 | Autor: SRNA

Svako nametanje odluka samo produbljuje nepovjerenje u BiH

Predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija ocijenio je da svako nametanje bilo kakve odluke samo produbljuje nepovjerenje unutar BiH.
Zoran Tegeltija - Foto: RTRS
Zoran TegeltijaFoto: RTRS

Komentarišući to što je Kristijan Šmit nametnuo odluku o finansiranju izbora u BiH, Tegeltija je rekao da se neki osjećaju kao pobjednici, neki su uvrijeđeni, a neki čak i ravnodušni jer znaju da te odluke ništa ne proizvode u BiH.

On je izrazio žaljenje što se Šmit nepotrebno upliće u neke stvari i što ima potrebu da stalno sluša jednu stranu i daje podršku samo jednoj instituciji.

- Ovo je jedna odluka koja ništa nije pomogla BiH. U svim zemljama se normalno odvijaju izbori, u mnogo većim zemljama nego što je BiH - rekao je Tegeltija za TV "Una", navodeći da nigdje osim u BiH nije vijest da je počelo štampanje glasačkih listića.

Konstatujući da je pogrešno nametanje odluka, Tegeltija je podsjetio da je bilo definisano sve što je potrebno da se izbori neometano odvijaju.

- Ali, očigledno je da neko sa strane povlači neke konce. Smatram da to nije dobro za BiH - istakao je Tegeltija i proučio da u fokusu moraju biti oni koji glasaju, dok su ovako svi ispred glasača.

Govoreći o svojoj nedavnoj posjeti SAD, Tegeltija je rekao da je tamo imao problema zato što je Srbin i što dolazi iz Republike Srpske.

- To je ponižavajuće za ovu zemlju, nije za mene - rekao je Tegeltija i naveo da je tom prilikom naišao na niz opstrukcija koje je pravio ambasador BiH u UN Sven Alkalaj.

Predsjedavajući Savjeta ministara rekao je da ambasador nije želio da pošalje notu za zakazivanje sastanaka, pa su preko Sarajeva zakazivani sastanci sa generalnim sekretarom UN, predsjednikom Generalne skupštine.

- To šalje poruku o nama, to je poražavajuće za BiH, to nije poražavajuće za mene. Imam mandat, došao sam da ispoštujem svoje, uradio sam sve kako je definisano procedurom. Ministarstvo inostranih poslova je poslalo note ambasadoru, saradnici ambasadora sve pripremili, a one stoje na stolu nepotpisane - rekao je Tegeltija.

On je dodao da u Vašingtonu nije imao problema zato što ambasador BiH u SAD Bojan Vujić obavlja funkciju ambasadora onako kako je definisano.

- Ne daj Bože da je to ambasador Vujić, recimo, napravio predsjedavajućem Predsjedništva BiH /Šefiku/ DŽaferoviću. Ne želim ništa da kažem protiv DŽaferovića, ali da tako nešto Vujić napravi njemu onda bi i mediji i svi u Sarajevu otvorili tu priču. A, kada predsjedavajućem Savjeta ministara, koji je Srbin, tako nešto se napravi, onda ništa - rekao je Tegeltija.

Tegeltija je ukazao da je to problem Sarajeva i BiH.

- Ne može se zemlja napraviti na nepovjerenju i davajući podršku samo jednom narodu. Ambasador BiH ne može tako da radi. Moje iskustvo je takvo i neki drugi će doći i mi ćemo se brukati po svijetu - zaključio je Tegeltija.

Podsjećajući da je trebalo da prođe godina dana nakon izbora da bude potvrđen za predsjedavajućeg Savjeta ministara, Tegeltija je istakao da je, kada je na to mjesto trebalo da dođe Bošnjak, sve završeno za dva mjeseca.

- Hrvati su prošli još gore i samo možemo biti naivni, pa se praviti da ne razumijemo šta se dešava. Došao sam sa dobrim namjerama u Savjet ministara, sa željom da ono što znam i što mogu zajednički radimo i da onaj dio nadležnosti koji ima Savjet ministara realizujemo - rekao je Tegeltija.

On je napomenuo da nije došao u Savjet ministara da se bavi visokom politikom, već da se rješavaju životni problemi građana i privrede.

- Nažalost, ovaj Savjet ministara je prihvaćen sa velikim nepovjerenjem, koliko je to rezultat nepovjerenja prema meni, koliko to što sam iz SNSD-a. Teško je te dvije stvari razdvojiti - rekao je Tegeltija.

Tegeltija je izrazio nadu da će do kraja njegovog mandata biti završeni sukobi u Ukrajini i da će doći do stabilizacije cijene hrane.

- Neće biti lako jer će doći i do rasta kamatne stope, jer će banke potegnuti ugovore i ono što piše jako sitnim slovima i što niko ne čita - samo banke kad im zatreba - zaključio je Tegeltija.