latinica  ћирилица
25/06/2022 |  11:49 ⇒ 13:46 | Autor: SRNA

Vučić najavio rast penzija i plata

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je danas povećanje penzija u Srbiji za 19,1 odsto, minimalca, kao i plata u dvocifrenom procentu, te vaučere za odmor u iznosu od 15.000 dinara /oko 130 evra/.
Aleksandar Vučić (Foto: TANJUG/DRAGAN KUJUNDZIC) -
Aleksandar Vučić (Foto: TANJUG/DRAGAN KUJUNDZIC)

Vučić je istakao da je politička i ekonomska situacija u svijetu sve komplikovaniija, posebno što je zamah ruske ofanzive u Ukrajini sve snažniji.

- Svi oni koji su govorili da će biti drugačiji rezultat rata, govori da nisu bili u pravu. Ali to donosi i drugačije okolnosti u vezi sa ekonomskom situacijom u Evropi i Srbiji. Ta situacija je neuporedivo ozbiljnija od one koje vidimo - rekao je Vučić u obraćanju javnosti.

On je naveo da se Srbija trudi da u razgovoru sa svima partnerima u Evropi pronađe rješenja za jesen i zimu, te istakao da će biti "kritičan" ne samo četvrti, nego i treći kvartal, da je kriza u hrani i cijenama i nije jednostavno izaći iz toga.

Naveo je da se moraju brzo završiti razgovori sa sindikatima o novim cijenama minimalne zarade, gdje očekuje značajna povećanja.

- Spremni smo da pomognemo poslodavcima i smanjenjem doprinosa na zarade i povećanjem neoporezivog dijela dohotka, da država preuzme najveći dio troškova povećanja zarade - kaže Vučić.

On navodi da su devizne rezerve 14,6 milijardi evra, što pokazuje da Srbija veoma čvrsto stoji, a da je 1,41 milijardi evra stranih investicija za šest mjeseci.

Vučić je rekao da država kao novu mjeru nudi građanima vaučere za odmor u Srbiji, dodajući da na to ima pravo 200.000 lica.

Što se tiče pregovora sa radnicima kragujevačkog Fijata, koji je dio Stelantisa, Vučić je rekao da su blizu dogovora.

- Nastavićemo da radimo sa Stelantisom da bi dobar dio obaveza prema radnicima mogli da ispunimo narednih dana. Potreban je kopromis, zahvalan sam radnicima na razumijevanju. Napravljen je veliki pomak i izašlo se u susret velikom dijelu radničkih zahtjeva i očekujem da se razgovori privedu kraju sa uspjehom - dodao je Vučić.

Predstavnici radnika i sindikata kompanije Stelantis, u čijem sastavu posluje kragujevačka fabrika Fijat, razgovarali su sa Vučićem o njihovoj sudbini u tranzicionom periodu do početka proizvodnje novog električnog automobila tokom 2024. godine.