latinica  ћирилица
25/06/2022 |  14:58 ⇒ 19:55 | Autor: SRNA

Nemjerljiv doprinos u otkrivanju istine o stradanju Srpkinja (VIDEO)

Udruženje žena žrtava rata Republike Srpske nemjerljivo doprinosi otkrivanju istine o stradanju Srpkinja u proteklom građanskom ratu u BiH, što je rezultovalo presudama i podizanjem optužnica za ratne zločine, istaknuto je danas u Banjaluci na Skupštini tog udruženja povodom 10 godina postojanja.
Božica Živković Rajilić - Foto: RTRS
Božica Živković RajilićFoto: RTRS

Predsjednik Udruženja žena žrtava rata Republike Srpske Božica Živković-Rajilić rekla je da je u protekloj deceniji rada Udruženja domaćoj i međunarodnoj javnosti predočeno da su u građanskom ratu u BiH stradale i Srpkinje.

- Izborili smo se i za Zakon o žrtvama ratne torture i imamo obezbijeđena sva prava u Republici Srpskoj. Najznačajnije je što smo uspjeli svijetu pokazati da su u BiH prvo stradali srpski civili i da je, nažalost, naš broj staradalih mnogo veći od onoga kako tvrde u FBiH ili neko iz međunarodne zajednice - dodala je Rajilićeva.

Ona je istakla da institucije Republike Srpske pomažu Udruženje koje je dobilo status od javnog interesa.

- I dalje ćemo se boriti za istinu i dokazivati koliko je srpski narod stradao. Učestvujemo i u sudskim procesima što je veoma značajno za dokazivanje istine, iako su izrečene kazne za zločne počinjene nad Srbima veoma male - rekla je Rajilićeva.

Direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženja nestalih Milorad Kojić ocijenio je da ova ustanova ima dobru saradnju sa tim udruženjem.

- Zajednički smo sačinili publikaciju "Žene žrtve rata iz Republike Srpske" koja je promovisana širom svijeta. Time smo uspjeli da pokažemo da u FBiH ne govore istinu o žrtvama iz proteklog građanskog rata u BiH - rekao je Kojić.

On je napomenuo da je značajan broj sudskih procesa završeno zatvorskom kaznom, nakon što su svjedočile žene žrtve rata.

Ambasador BiH u Hrvatskoj Aleksandar Vranješ ukazao je da je rad Udruženja veoma značajan za društvo u cjelini i u dokazivanju istine o stradnju Srba.

- Važno je što žene, koje su preživjele torture više o tome ne žele da ćute. One su heroji našeg vremena i sigurno je da je veoma značajno što Udruženje učestvuje u sudskim procesima, kako bi svi koji su počinili zločine bili presuđeni. Udruženje, kao i do sada, mora imati podršku Republike Srpske - rekao je Vranješ.