latinica  ћирилица
25/06/2022 |  17:42 ⇒ 19:09 | Autor: SRNA

Održan prvi vidovdanski brdski auto-reli "Skugrić-Duga Njiva"

Dodjelom pehara na Dugoj Njivi kod Modriče završen je prvi brdski auto-reli koji su Auto-moto savez Republike Srpske i Auto-moto društvo "Optima" Modriča organizovali povodom 30 godina od proboja Koridora i Dana opštine Modriča - Vidovdana.
Modriča - brdski auto-reli - Foto: SRNA
Modriča - brdski auto-reliFoto: SRNA

Reli, na kome je učestvovalo 36 vozača iz Banjaluke, Prnjavora, Laktaša, Prijedora, Doboja i Modriče održan je na stazi od 23 kilometra na putu koji je 1992. godine u vrijeme okupacije Modriče bio jedina veza između Skugrića sa Trebavom i srpskim teritorijama na desnoj obali rijeke Bosne i Dobojem.

Reliju je prisustvovao ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Nedeljko Ćorić, koji je rekao da je resorno ministarstvo podržalo manifestaciju kojom se ukazuje na značaj Duge Njive u Odbrambeno-otadžbinskom ratu.

- Danas smo revijalnom trkom ukazali na potrebu da se njeguju tradicije oslobodilačkih ratova i da obilježavamo događaje iz naše prošlosti, a proboj koridora je bila bitka za život, odnosno Koridor života za koji su mnogi borci dali živote i na taj način ugradili sebe u temelje Srpske da bi smo danas živjeli u slobodnoj Republici Srpskoj - rekao je Ćorić.

On je naveo da je svojim prisustvom na manifestaciji i na drugi način podržao trku, koja treba prerasti u tradicionalnu manifestaciju AMS RS.

Sekretar AMD "Optima" Јovan Kovačević rekao je da je prije glavne vožnje, koja je održana uz poštovanje propisanog maksimalnog i minimalnog vremena za savladavanje staze, obavljeno testiranje vozača i slalom vožnja na platou na Njugoj Njivi.

- AMS RS je trku u Modriči, pored reli trka na Kozari i Sutjesci posvetio značajnim događajima za srpski narod - rekao je Kovačević.

Generalni sekretar AMS RS Zoran Stevanović rekao je da će trka u Modriči prerasti u tradicionalnu manifestaciju jer Trebava, Modriča i AMD "Optima" Modriča to zaslužuju.

Od sedam klubova, prvo mjesto ekipno osvojio je Auto klub "AKK Laktaši", drugi je bio domaćin AMD "Optima" Modriča, treće mjesto pripalo je AMD "Krajina Banja Luka.

Pobjednik u klasi jedan u muškoj konkurenciji je Nedeljko Baneka, drugi je bio njegov brat Dragan iz Laktaša, a treći Ljubiša Milijaš iz Prnjavora.

Vozači iz Laktaša Zlatko Bujica i Bojan Slavnić u klasi dva osvojili su prvo i drugo mjesto, a treći bio je Јovica Gunjević iz Modriče.

U klasi tri Vojislav Babić iz Banjaluke osvojio je prvo mjestu, a drugi i treći bili su Dragosav Đukić i Siniša Lončar iz Modriče.

U ženskoj konkurenciji učestvovale su četiri takmičarke.

Najbolje rezultate ostvarila je Sandra Kojić iz Modriče, druga je bila Marija Markanović iz Banjaluke, dok je treće mjesto osvojila Nikolina Pejanović iz Modriče.

Ministar Ćorić i predstavnici AMS RS i AMD "Optima" Modriča položili su vijence na spomen obilježje, koje je podignuto u porti Manastira Duga Njiva stradalim srpskim vojnicima u operaciji "Koridor 92".