latinica  ћирилица
25/06/2022 |  18:52 ⇒ 30/06/2022 | 12:57 | Autor: RTRS

Evropska unija pokreće svoj Mehanizam za civilnu zaštitu (VIDEO)

Poplave, požari i zemljotresi sve češće pogađaju naš region i izazov su za sisteme civilne zaštite.
Evropska unija pokreće svoj Mehanizam za civilnu zaštitu - Foto: RTRS
Evropska unija pokreće svoj Mehanizam za civilnu zaštituFoto: RTRS

U takvim situacijama, Evropska unija pokreće svoj Mehanizam za civilnu zaštitu.

BiH bi ove jeseni trebalo da postane punopravni član ovog Mehanizma.

Istraživali smo na koju sve vrstu podrške može da računa u smislu jačanja sposobnosti, efikasnog odgovora i solidarnosti sa drugim zemljama.

Brza reakcija, dobra organizacija i solidarnost drugih zemalja važni su u slučaju prirodnih nepogoda poput zemljotresa na području grada Stolca u aprilu. Pomoć koja stigne prvih sati i dana može znatno smanjiti moguće posljedice.



Mehanizam je bio aktiviran tokom velikih poplava 2014. godine i od tada je Evropska unija obezbijedila više od 5 miliona KM za nabavku potrebne opreme, terenskih vozila, obuku i treninge u skladu sa standardima EU. Članstvo bi omogućilo dalje usavršavanje, učenje i druge koristi.

Međusobna saradnja svih službi u BIH i sa međunarodnim timovima na nedavnoj terenskoj vježbi u organizaciji EU u Sarajevu pokazala je da su spremne odgovoriti u slučaju zemljotresa.

Seizmolozi podsjećaju da je potrebna stalna edukacija, jačanje prevencije i procjene ugroženosti, posebno u regijama visokog rizika.

Evropski Mehanizam čine 32 zemlje. Od svog osnivanja 2001.godine solidarnost je pokazana odgovorom na više od 400 zahtjeva za pomoć unutar i izvan Evropske unije u situacijama prirodnih nesreća, zdravstvene krize poput kovida ili sukoba.