latinica  ћирилица
25/06/2022 |  20:20 ⇒ 20:21 | Autor: SRNA

Episkop Fotije: Saborni hram - svjedok bitisanja pravoslavne zajednice

Saborni hram Uspenja presvete Bogorodice u Tuzli svjedok je bitisanja pravoslavne zajednice i neraskidivi dio ovog grada, poručio je večeras Njegovo preosveštenstvo episkop zvorničko-tuzlanski Fotije na svečanoj akademiji povodom 140 godina od osveštanja ovog hrama.
Tuzla - svečana akademija - Foto: SRNA
Tuzla - svečana akademijaFoto: SRNA

Akademiji u tuzlanskom Narodnom pozorištu prisustvovao je i Njegova svetost patrijarh Porfirijem, arhijereji, sveštenstvo, monasi, gosti i vjernici.

Episkop Fotije je, pozdravljajući prisutne, rekao da je velika čast obilježavanje ovog velikog jubileja.

- Ovo je mjesto gdje se molimo i služimo Bogu, ali je i svjedok bitisanja naše pravoslavne zajednice, koja predstavlja neraskidivi dio ovog grada, koja je kroz istoriju doživljavala sve njegove uspone i padove kao svoje zajedno sa drugim sunarodnicima i žiteljima Tuzle - rekao je episkp Fotije.

Vladika je rekao da se Srpska pravoslavna crkva /SPC/ neprestano moli za dobrobit svih njenih građana, bez obzira na vjeru i naciju.

- Ovo je veliki dan za zvorničko-tuzlansku eparhiju jer nas posjetio patrijarh srpski Porfirije. Ovo je zaista veliki događaj, koji će, ako Bog da, biti upisan velikim, zlatnim slovima na dobrobit svih ljudi - rekao je episkop Fotije.

Na akademiji je nastupio hor monaha manastira Kovilj, Muzički ansambl "Fenečki biseri" iz Beograda, mali hor Muzičke škole "Vojin Koamadina" iz Zvornika, te Kulturno-umjetničko društvo "Bosiljak" iz Dervente.

Recitatori Škole srpskog jezika Tuzla govorili su stihove Dobrice Erića, episkopa Fotija i drugih pjesnika.

Nenad Popović, ministar bez portfelja u Vladi Srbije, rekao je da je dolazak patrijarha Porfirija u Tuzlu poruka da je SPC uz Srbe ma gdje god živjeli, ali i poruka prijateljima u ovom gradu da Srbija i Srbi žele da zajedno žive na ovim prostorima.

Popović je ocijenio da je ovo veliki događaj za građane u Tuzli, u BiH, za sve Srbe, pravoslavce.

- Patrijarh Porfirije putuje jako mnogo i našao je vrijeme i pokazao volju da na poziv vladike Fotija dođe i posjeti vjernike u Tuzli. To je velika poruka svim pravoslavcima i Srbima - rekao je Popović novinarima.

On je napomenuo da su na ovom području Srbi živjeli i živjeće.

- Siguran sam da će ovaj događaj imati mnogo dobrih odraza u svim sferama, te da će nakon ove posjete ojačati i kulturne i ekonomske i sve druge veze, na radost svih naroda koji žive u Tuzli - rekao je Popović.

Patrijarh Porfirije započeo je danas dvodnevnu posjetu Tuzli, gdje mu je svečani doček priređen pred Sabornim hramom Uspenja Presvete Bogorodice.

U čast dolaska srpskog patrijarha u Sabornom hramu je služena doksologija.

Dolazak patrijarha srpskog Porfirija u Tuzlu uriličen je, između ostalog, i povodom obilježavanja 140 godina od osveštenja Sabrnog hrama Uspenja Presvete Bogorodice.

Saborni hram u Tuzli sagrađen i osveštan 1882. godine, u vrijeme kada je Tuzla bila stjecište bogatih srpskih trgovaca.

Hram je građen osam godina, a nakon osveštanja postao je duhovni centar i mjesto sabiranja pravoslavnog naroda. Bio je dio naselja Srpska varoš, koje je bilo naseljeno srpskim življem na današnjem lokalitetu Panonskih jezera u Tuzli.

Patrijarh Porfirije će sutra u 9.00 časova služiti Svetu arhijerejsku liturgiju u Sabornom hramu.