latinica  ћирилица
26/06/2022 |  07:38 ⇒ 11:04 | Autor: RTRS

Obilježavanje 30 godina od proboja Koridora; Prisustvuje predsjednica Srpske

U Dugoj Njivi kod Modriče danas se u organizaciji Odbora Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova obilježava 30 godina od proboja Koridora 1992. godine.
Spomen obilježje za poginule borce u Proboju koridora, Duga Njiva, kod Modriče - Foto: SRNA
Spomen obilježje za poginule borce u Proboju koridora, Duga Njiva, kod ModričeFoto: SRNA

U manastiru Svetog velikomučenika kneza Lazara u Dugoj Njivi, kod Modriče služena je sveta liturgija čime je počelo obilježavanje 30 godina od operacije Koridor.

Liturgiji služi arhijerejski namjesnik dobojski Mirko Nikolić sa sveštenstvom Srpske pravoslavne crkve sa područja Modriče i Doboja, a prisustvuje veliki broj vjernika.

Nakon liturgije biće služen parastos i položeni vijenci i cvijeće na spomenik poginulim borcima. Planirano je obraćanje zvaničnika, a zatim i prigodan kulturno-umjetnički program.

Operacija je trajala od 14. do 28. juna na području Posavine i omogućila je spajanje zapadnih dijelova Srpske i Republike Srpske Krajine sa ostalim dijelovima Srpske i Srbijom.

Prema podacima Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženja nestalih lica, u operaciji "Koridor" poginulo je 877 pripadnika Vojske Republike Srpske, 15 pripadnika MUP-a Srpske i 17 pripadnika MUP-a Republike Srpske Krajine.

Obilježavanju će prisustvovati predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović.

Prenos obilježavanja možete pratiti na RTRS i našem portalu od 11.00 časova.