latinica  ћирилица
26/06/2022 |  08:47 ⇒ 09:25 | Autor: SRNA

Čubrilović: Proboj Koridora od istorijskog značaja za slobodu Srba i Srpske

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović ocijenio je, povodom obilježavanja 30 godina od istorijskog proboja "Koridora života", da je ova veličanstvena operacija Vojske Republike Srpske jedna od ključnih i najznačajnijih u odbrani slobode srpskog naroda i Srpske.
Nedeljko Čubrilović - Foto: RTRS
Nedeljko ČubrilovićFoto: RTRS

- Ovom vojnom operacijom, čiji direktni povod je bila smrt 12 banjalučkih beba usljed nedostatka kiseonika, okončana je 42 dana duga blokada zapadnog dijela Srpske i tadašnje Republike Srpske Krajine. Strateški uspješno planiranom vojnom operacijom obezbjeđena je teritorijalna cjelovitost Republike Srpske i uspostavljena veza za maticom Srbijom - poručio je Čubrilović.

On je istakao da je u junu 1992. godine pod međunarodnim sankcijama i vazdušno-kopnenom blokadom Srpskoj prijetila humanitarna katastrofa zbog čega odluka o proboju koridora ima istorijski značaj za opstanak srpskog naroda na ovim prostorima, saopšteno je iz Narodne skupštine Srpske.

- U takvim uslovima Vojska Republike Srpske nije imala izbora. Odlučno i hrabro je krenula u proboj koridora. Pobjedničkom vojnom akcijom odbranjena je teritorijalna cjelovitost Republike Srpske i omogućeni su život i sloboda našem narodu. Neka je slava junacima koridora koji su dali živote za Srpsku - naglasio je Čubrilović.

Vojnu operaciju "Koridor 92", čijim je završetkom uspostavljena veza sa Srbijom i Srpska dobila kompaktnu teritoriju, izvele su snage 1. Krajiškog korpusa, Istočnobosanskog korpusa i policije Republike Srpske Krajine.

Operacija je trajala od 14. do 28. juna na području Posavine i omogućila je spajanje zapadnih dijelova Srpske i Republike Srpske Krajine sa ostalim dijelovima Srpske i Srbijom.

Prema podacima Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženja nestalih lica, u operaciji "Koridor" poginulo je 877 pripadnika Vojske Republike Srpske, 15 pripadnika MUP-a Srpske i 17 pripadnika MUP-a Republike Srpske Krajine.