latinica  ћирилица
26/06/2022 |  09:43 ⇒ 09:49 | Autor: TANЈUG

Samit grupe 7 u Njemačkoj

Predsjednik SAD DŽozef Bajden jutros je doputovao u Njemačku.
G7 samit, Njemačka (foto: EPA-EFE/Georg Wendt / POOL) -
G7 samit, Njemačka (foto: EPA-EFE/Georg Wendt / POOL)

Bajden će učestvovati na samitu Grupe sedam industrijski najrazvijenih zemalja u njemačkom gradu Elmau, u Bavarskim Alpima.

Bajden će svoju posetu otvoriti bilateralnim sastankom sa domaćinom samita, njemačkim kancelarom Olafom Šolcom, a zatim će imati formalne i neformalne razgovore sa liderima Britanije, Kanade, Francuske, NNjmačke, Italije, Јapana i Evropske unije.

On i drugi lideri G7 pokušaće da izgrade strategiju za obezbjeđivanje snabdijevanja energentima i borbu protiv inflacije, sa ciljem da se spriječe posljedice sukoba u Ukrajini.

Među pitanjima o kojima će se razgovarati su ograničenja cijena energije, koja imaju za cilj da umanje ruske profite od nafte i gasa, navela je američka ministarka finansija DŽenet Јelen.

Zvaničnici bi trebalo da razgovaraju i o tome kako se odgovorno ponašati u vezi sa klimatskim promjenama, a istovremeno zadovoljiti kritične potrebe u snabdijevanju energijom.

Očekuje se da će Bajden danas zvanično pokrenuti globalno infrastrukturno partnerstvo, koje je nazvao "Izgradimo bolji svijet", sa ciljem da se suprotstavi uticaju koji Kina ima u zemljama u razvoju.

Poslije Njemačke, Bajden će u utorak otputovati u Madrid da se sastane sa liderima 30 članica NATO-a kako bi uskladio strategiju o sukobu u Ukrajini, navodi AP.