latinica  ћирилица
26/06/2022 |  10:01 ⇒ 10:04 | Autor: SRNA

FZO Srpske: Pokrenut postupak nabavke lijekova za rijetke bolesti

Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske donio je odluku o izboru najpovoljnijeg ponuđača za realizaciju nabavke posebnog programa lijekova za rijetke bolesti, čija je vrijednost 4,5 miliona KM bez PDV-a.
Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske - Foto: RTRS
Fond zdravstvenog osiguranja Republike SrpskeFoto: RTRS

- Na tender su se javili dobavljači za svih sedam lijekova za rijetke bolesti i izabrana su četiri. Iako očekujemo da žalbi ne bi trebalo da bude i nije ih bilo ni u dosadašnjem postupku nabavke, u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama BiH dužni smo poštovati rok od 15 dana predviđen za žalbe, a navedena odluka objavljena je 21. juna - naveli su za Srnu iz FZO Srpske.

U FZO Srpske kažu da bi početkom jula trebalo da bude potpisan okvirni sporazum i ugovori sa izabranim dobavljačima.

- Budući da većina lijekova koje nabavljamo, odnosno šest od sedam, nisu registrovani na tržištu BiH, po potpisivanju ugovora dobavljači će pokrenuti proceduru interventnog uvoza za šta im je potrebna saglasnost Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske - pojašnjavaju u FZO Srpske.

Јavna nabavka lijekova za rijetke bolesti se sprovodi na osnovu potreba koje dostavi Univerzitetski klinički centar Republike Srpske, a nakon inicijative Komisije za rijetke bolesti Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite.

- U skladu sa tim, u otvorenom postupku za ovu godinu predviđena je nabavka sedam lijekova za rijetka oboljenja, kao što su cistična fibroza, pompeova bolest, mukopolisaharidoza tip dva i četiri, gošeova bolest, kao i lijek za liječenje akutnih napada angioedema - precizirali su u FZO Srpske.

Fond zdravstvenog osiguranja i do je sada oboljelima od rijetkih bolesti finansirao neophodne lijekove, a ubuduće trebalo bi da im budu dostupne u Republici Srpskoj i pojedine najnovije terapije koje se koriste u svijetu.

Nakon inicijative srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika da se oboljelima od rijetkih bolesti u Srpskoj obezbijede lijekovi, po hitnoj proceduri Narodna skupština Republike Srpske je usvojila dopune Zakona o zdravstvenom osiguranju, čime je Fondu omogućeno da nabavlja u okviru posebnog programa i lijekove za rijetke bolesti.