latinica  ћирилица
26/06/2022 |  10:09 ⇒ 10:12 | Autor: SRNA

Vlasenica: Program u čast jubileja "Prosvjete"

Opštinski odbor Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva "Prosvjeta" Vlasenica obilježiće u ponedjeljak i utorak, 27. i 28. juna, 120 godina od osnivanja "Prosvjete".
Vlasenica - Foto: SRNA
VlasenicaFoto: SRNA

Prvog dana manifestacije biće izvedena monodrama "Milunka" - priča o srpskoj heroini Milunki Savić, ženi sa najviše vojnih odlikovanja u istoriji, koju će odigrati Vesna Stanković iz Јugoslovenskog dramskog pozorišta, rekla je predsjednica Opštinskog odbora vlaseničke "Prosvjete" Spomenka Savinović 

Ona je navela da će 28. juna nastupiti eminentni guslari, Udruženje za očuvanje tradicije "Birač" Vlasenica, vlasenički pisac i pjesnik Aćim Todorović, te da će biti prikazan istorijat "Prosvjete" u proteklim godinama.

- Za obilježavanje ovog velikog jubileja odabrali smo 28. jun kada se obilježava Vidovdan, jedan od najvećih srpskih praznika, sudbonosni datum srpskog naroda i njegove istorije i dan kada je obnovljen rad društva - istakla je Savinovićeva.

Dvodnevna manifestacija biće održana u holu Srednjoškolskog centra "Milorad Vlačić" u Vlasenici", sa početkom u 19.00 časova, ulaz je besplatan, a građani su pozvani da uveličaju ovaj značajan jubilej.

SPKD "Prosvjeta" osnovano je 1902. godine u Sarajevu, a njegov rad je obnovljen na Vidovdan 1990. godine.