latinica  ћирилица
26/06/2022 |  11:09 ⇒ 12:55 | Autor: SRNA

Antonić: Sukob u Ukrajini svjetsko-instorijska prekretnica

U Andrićevom institutu u Andrićgradu održava se dvodnevni naučni skup "Srbija i Republika Srpska u svjetskoistorijskim promjenama: kraj novog svjetskog poretka /1989-2022/", na kome će učesnici pokušati da odgovore na strateška pitanja o budućnosti srpskog naroda.
Naučni skup "Srbija i Republika Srpska u svjetskoistorijskim promjenama: kraj novog svjetskog poretka /1989-2022/" - Foto: SRNA
Naučni skup "Srbija i Republika Srpska u svjetskoistorijskim promjenama: kraj novog svjetskog poretka /1989-2022/"Foto: SRNA

Skup je okupio filozofe, sociologe, istoričare, geopolitačare koji se bave istraživanjem savremenog svijeta.

Profesor Filozofskog fakulteta u Beogradu Slobodan Antonić rekao je da je sukob u Ukrajini značajna svjetsko-istorijska prekretnica i da je važno kako će se Srbi, kao narod, postaviti u budućnosti.

- Ljudi koji su se ovde okupili su istaknuta imena humanističke, društvene nauke i pokušaće da odgovore na ta pitanja - istakao je Antonić.

Na naučnom skupu govoriće i univerzitetski profesori Јovan Mirić, Srđan Šljukić, Emil Vlajki, Bojan Јovanović, Aleksandar Petrović, Slobodan Samardžić, Milomir Stepić i Јovan Dušanić.

Planirano je da drugog dana naučnog skupa govore univerzitetski profesori Јovan Dušanić, Slobodan Reljić, Darko Đogo, Milan Blagojević i Vladimir Dimitrijević.

Učesnicima će se obratiti i skup će zatvoriti osnivač i direktor Andrićevog instituta Emir Kusturica.

Naučni skup koji traje dva dana organizuje Odjeljenje za društvene nauke Andrićevog instituta.