latinica  ћирилица
26/06/2022 |  11:13 ⇒ 11:33 | Autor: SRNA

Dokumentarni serijal "Srpsko kolo" biće sniman i u Srpskoj

Snimanje dokumentarnog serijala "Srpsko kolo", koje je nacionalni i svesrpski projekat, traje već uveliko po gradovima Srbije, a režiser i producent Željko Mirković ističe da je srpsko kolo ukorijenjeno u srpski DNK, te najavljuje snimanje i u Republici Srpskoj.
Dokumentarni serijal "Srpsko kolo" - Foto: SRNA
Dokumentarni serijal "Srpsko kolo"Foto: SRNA

Dokumentarni serijal "Srpsko kolo" ima 10 epizoda od po 25 minuta, u prvoj fazi snima se u gradovima Srbije, od Subotice do Prizrena, dok je jedna epizoda snimljena i u Vašingtonu, u SAD, ispred DŽeferson memorijala i Bijele kuće i na drugim lokacijama.

Narator će biti DŽek Dimić, američki holivudski glumac srpskog porijekla, rođen u Bosanskoj Dubici kao Željko.

Mirković kaže da ovaj nacionalni projekat prepoznaje kolo kao dio svesrpskog identiteta, kao i da se radi u saradnji, između ostalih, sa Srpskom akademijom nauka i umetnosti i Etnografskim muzejem.

Ideja je, navodi Mirković, da se snimanje u Srbiji u gradovima od Subotice do Prizrena u prvom produkcionom talasu završi do kraja godine, a nakon toga bi uslijedila i snimanja i u gradovima Republike Srpske, ali i u regionu, na prostoru bivše Јugoslavije.

- A, onda idemo u narednih 10 epizoda koje će se snimati u regionu, teritorija bivše Јugoslavije, i gdje će se snimati pet epizoda u Republici Srpskoj - rekao je Mirković, napominjući da zna koji će gradovi biti obuhvaćeni u snimanju u  Srpskoj, ali da ne želi da govori o detaljima.

Riječ je o gradovima koji su centri određenih regiona u Srpskoj, a neće biti zaobiđeni centri poput Banjaluke, Trebinja, Bijeljine...

Mirković se nada da bi, možda, sa snimanjem i u Republici Srpskoj moglo da se krene čak i na jesen, ali da sve zavisi od dinamike snimanja predviđene za Srbiji.

- U krajnjem slučaju, ako se ne stigne na jesen, onda će snimanje početi na proljeće kada se vreme poboljša i može da se krene sa snimanjem - rekao je on.

Serijal će biti sniman i u Hrvatskoj, Sloveniji, Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji.

- Gdje god da živi srpski narod u regionu mi ćemo snimati. A, onda ulazimo u treću fazu i idemo u druge gradove van bivše Јugoslavije, ali još je rano da o tome pričamo - kaže Mirković.

Podsjeća da je srpsko kolo dio nematerijalne UNESKO baštine od 2017. godine, ali i dio identiteta srpskog naroda, te da je ono "jedna magična igra koja je duboko ukorijenjena u srpski DNK i vrlo je vrlo važna, i po vertikali i po horizontali, za srpski narod".

- Važno je da priču o kolu njegujemo kako zbog nas samih, tako i zbog drugih, jer kolo upravo može da predstavi jednu vrstu "meke moći" sa kojom možemo naš narod i našu kulturu da predstavimo na najlakši mogući način - rekao je Mirković.

On kaže da je ideja da tokom snimanja ovog serijala u gradovima od Subotice do Prizrena, osim u Beogradu i na Kosovu i Metohiji /u Beogradu igra nacionalni ansambl "Kolo", a na Kosovu ansambl "Venac"/, igraju lokalna folklorna društva.

- Toliko toga naš narod ima da ponudi i pokaže, tako da i mi sami uživamo u svim tim čarolijama i bogatstvu koje otkrivamo kroz samo kolo - kaže Mirković.

Kada je riječ o specifičnostima u igranju, običajima i nošnji srpskog naroda, Mirković kaže da se koraci se razlikuju od igre do igre, od regiona do regiona, ali da energija koju nosi kolo nije od juče ili od prije 500 godina, nego je datira vijekovama.

- Vi kroz kolo otkrivate nešto što što nosite duboko ukorijenjeno u samom biću. Kada pogledate srpski rodoslov, on ima 16 koljena, gdje su prvi otac i majka, a posljednji su "bijela pčela" i "bijeli orao", koji se nalazi na našim zastavama. Kada kolo igra, vi osjećate da nosi energiju svih tih predaka - kaže Mirković.

I to je nešto, dodaje, što se ogleda ne samo u igri nego i u nošnji, nego je to jednostavno nešto kada se ljudi u kolu nesvjesno prebace na neku drugu frekvenciju i astral, i praktično se povežu sa precima.

On je dodao da to nije samo izvođenje folklornih ansambala na specifičnim lokacijama, nego i razgovori sa stručnim licima iz različitih oblasti, etnomuzikolozima, etnografima, umjetnicima, izvođačima na instrumentima koji su specifični za taj kraj.

Mirković najavljuje da će prvih 10 epizoda ovog serijala biti završeno do kraja godine i da će se prezentovati kako se šta bude završavalo.

Organizatori ovog projekta, koji će biti i zabavni i obrazovni, sarađivaće sa parnerima poput RTS-a i Telekoma, tako da tako da će se serijal "Srpsko kolo" naći i na TV stanicama, i na kablovskim sistemima i platformama.

Prvi kadrovi snimljeni su u septembru prošle godine na Kalemegdanu, a sada se snima na autentičnim lokacijama u gradovima u eksterijeru.

Nakon velikog uspeha koji je ostvario prethodni dokumentarni film "Teslin narod", koji se kvalifikovao za nominaciju za Oskara za dugometražni dokumentarni film 2020. godine, Optimistik film i režeiser Željko Mirković započeli su novi dokumentarni film i serijal "Srpsko kolo".

Ovaj projekat realizuje se u saradnji sa Nacionalnim ansamblom "Kolo", Etnografskim muzejom Beograd, Srpskim nacionalnim savezom u Pitsburgu /SAD/, Nacionalnim ansamblom "Venac" sa Kosova i Metohije, Srpskom akademijom nauka i umetnosti /SANU/ i Turističkom organizacijom Srbije.