latinica  ћирилица
26/06/2022 |  12:06 ⇒ 12:21 | Autor: SRNA

Višković u Bijeljini

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković stigao je u Vršane kod Bijeljine, gdje će prisustovati otvaranju proizvodnog pogona za preradu mesa kompanije ZP komerc.
Radovan Višković - Foto: SRNA
Radovan ViškovićFoto: SRNA

Otvaranju pogona u Vršanima prisustvovaće i ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac.

Bijeljinska mesna industrija ZP komerc ima 220 zaposlenih i posjeduje reprocentar za proizvodnju svinja, farmu za proizvodnju brojlera, farme za proizvodnju tovnih junadi i pogon za proizvodnju mesa i mesnih prerađevina.

Predstavnik kompanije ZP komerc Đorđe Rosić rekao je novinarima da je kompanija u izgradnju pogona za preradu mesa uložila oko šest miliona KM i da su povećanjem proizvodnog kapaciteta obezbijedili novih 20 radnih mjesta.

- Kapaciteti nove prerade su dnevna proizvodnja 20 tona polutrajnih proizvoda dok je kapacitet komora za dimljenje i zrenje mesa 100 tona - rekao je Rosić.

On je naveo da će u novom pogonu biti prerađivano svježe pileće, svinjsko i juneće meso.

- Naš cilj je prvenstveno zadovoljiti potrebe domažeg tržišta i naravno ako se ukaže prilika i za izvoz - rekao je Rosić.

On kaže da je ukupna površina klaonice sa pogonom za preradu 10.000 metara kvadratnih.

- Trenutno smo u fazi dobijanja sertifikata za izvoz crvenog mesa u EU - rekao je Rosić.