latinica  ћирилица
26/06/2022 |  12:15 ⇒ 15:31 | Autor: B92

Srbija dobila još jedan aerodrom

Aerodrom Rosulje kod Kruševca danas je svečano otvoren za avio-saobraćaj, u prisustvu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.
Aerodrom Rosulje kod Kruševca (foto: TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC) -
Aerodrom Rosulje kod Kruševca (foto: TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC)

Vučić je, tokom posjete Rasinskom okrugu, obišao radove na izgradnji dionice auto-puta Pojate-Preljina nazvanog Moravski koridor, a zatim je prisustvovao otvaranju aerodroma.

Aerodrom Rosulje moći da koriste mali avioni, sportska i biznis avijacija.

U opremanje aerodroma uloženo je 478 miliona dinara, a očekuje se da će doprinijeti jačanju turizma, ali i većem dolasku građana Srbije iz Švajcarske, Njemačke, Austrije, da dođu u svoj Kruševac.

Direktor Aerordroma Srbije Mihajlo Zdavković je objasnio je da će avioni ATR moći da koriste aerodrom tek u drugoj fazi, kao i da su Rosulje jedan od najljepših aerodroma tog tipa u zemlji.

Aerodrom Rosulje se prostire na površini od 40 hektara i uz aerodromsku zgradu i hangar posjeduje rulnu stazu i pistu dužine 820 metara.

Nosiće kodnu oznaku 2B, što znači da će na njega moći da slijeću avioni s rasponom krila do 24 metra, u šta spadaju sportski i manji avioni poput pajpera, cesne, manjeg lir džeta, laste i sličnih letjelica koje imaju do 10 sjedišta.