latinica  ћирилица
26/06/2022 |  12:27 ⇒ 27/06/2022 | 07:28 | Autor: RTRS

Cvijanović: Probijanjem Koridora udahnut je život Republici Srpskoj (FOTO/VIDEO)

Probijanjem Koridora udahnut je život Republici Srpskoj, izjavila je predsjednica Srpske Željka Cvijanović.
Željka Cvijanović - Foto: RTRS
Željka CvijanovićFoto: RTRS

Cvijanović je istakla da "ova veličanstvena operacija zauzima posebno mjesto u kolektivnom sjećanju našeg naroda".

- Operacija Koridor je simbol herojske borbe, opstanka i ostanka na ovim prostorima. Cijena slobode je bila previsoka, kako na ovom, tako i na mnogim drugim mjestima širom Srpske. Ona je vječni podsjetnik na podvige koje smo u stanju postići onda kada smo složni, jedinstveni, okupljeni oko nacionalnih interesa i naše Republike Srpske. Zato moramo zajednički da branimo ono za šta izborili najbolji u srpskom narodu - rekla je Cvijanović na obilježavanju 30 godina od operacije Koridor.

Predsjednica Srpske je poručila da je "naša trajna obaveza i da se okupljamo na ovim mjestima koja su kamen temeljac Republike Srpske".

- Treba da naučimo mlade naraštaje da poštuju žrtve i da budu zagledani u budućnost, a ponosni na prošlost, baš kao što smo i mi danas ponosni na našu Republiku i naše zajedničke podvige. Operacija Koridor je jedan od najsjajnijih - naglasila je Cvijanović.

      View this post on Instagram

A post shared by Željka Cvijanović (@zeljka.cvijanovic)

Ona je istakla da je potrebno da "u ovim izazovnim vremenima složno stanemo iza najvažnijih nacionalnih interesa i jasno podvučemo zajedničke crvene linije".

- Linije ispod kojih nikad ni po koju cijenu nećemo ići, koliko god da su snažni napadi i pritisci sa kojima se suočavamo - rekla je Cvijanović.

Cvijanović je podsjetila da je prošlo 30 godina od najvažnije bitke u Odbrambeno-otadžbinskom ratu i tri decenije duge istorije Srpske.

- O njenom značaju pisali su i govorili mnogi istoričari, oficiri, generali, ali i obični hrabri borci koji su je u najvećoj mjeri iznijeli na svojim plećima. Ali, osim istorijskih zapisa i dragocjenih svjedočenja učesnika, o značaju operacije Koridor najupečatljivije govori njen naziv koji se udomaćio u narodu i glasi - bitka za život. Operacija Koridor je bila upravo to. Bitka za život, za opstanak, za tek rođene bebe u banjalučkom porodilištu kojima su tadašnji svjetski moćnici uskratili pravo na kiseonik, a time i na život - naglasila je predsjednica Srpske.

Cvijanović je istakla da su posljedice smrtonosne vazdušne kopnene blokade zapadnog dijela Srpske bile strašne, a one najstrašnije mjerile su se tragično ugašenim životima naših 12 zvjezdica.

Operacijom "Koridor" uspostavljena je veza Srpske sa Srbijom i Srpska je dobila kompaktnu teritoriju. Izvele su je snage 1. Krajiškog korpusa, Istočnobosanskog korpusa i policije Republike Srpske Krajine, a komandant operacije bio je tadašnji komandant 1. Krajiškog korpusa general Momir Talić.

Odluka o proboju Koridora donesena 18. juna 1992. godine, da bi se deblokirao zapadni dio Republike Srpske, koji je bio odsječen 42 dana, a u okruženju je bilo oko milion i po stanovnika.

Direktan povod za akciju "Koridor života" bila je smrt 12 beba u banjalučkom porodilištu zbog nedostatka kiseonika.

Akcija je počela nakon što su snage HVO-a, zauzimanjem Modriče, presjekle kopneni put između zapadnog dijela Srpske i tadašnje SAO Krajine sa istočnim dijelom Srpske i Srbijom.

Vojna operacija "Koridor 92" trajala je od 14. do 28. juna na području Posavine i omogućila je spajanje zapadnih dijelova Srpske i Republike Srpske Krajine sa ostatkom Srpske i Srbijom.

Prema podacima Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženja nestalih lica, u operaciji "Koridor" poginulo je 877 pripadnika Vojske Republike Srpske, 15 pripadnika MUP-a Srpske i 17 pripadnika MUP-a Republike Srpske Krajine.