latinica  ћирилица
26/06/2022 |  13:02 ⇒ 16:14 | Autor: SRNA

Kovačević: Dodik štiti interese Srpske i ne želi susret sa lažnim visokim predstavnikom

Savjetnik srpskog člana Predsjedništva Radovan Kovačević rekao je da Milorad Dodik jeste razgovarao i ponudio rakijom Kristijana Šmita, koju je ovaj rado prihvatio, ali još 13. jula 2016. godine, kada je Šmit bio zvanični predstavnik njemačke Vlade, odnosno ministar poljoprivrede, a ne lažni i neizabrani visoki predstavnik.
Radovan Kovačević - Foto: RTRS
Radovan KovačevićFoto: RTRS

- Prisustvovao sam tom sastanku u Istočnom Sarajevu, u Republici Srpskoj, na kojem je Dodik učinio sve da zaštiti poljoprivrednike Srpske, koje je pola sata prije, naravno u federalnom Sarajevu, prodao Mirko Šarović lažno tvrdeći kako štete po poljoprivredu i poljoprivrednike Republike Srpske uopšte neće biti - napisao je Kovačević na Fejsbuku.

On je naveo da je Dodikov cilj bio da pokuša obezbijediti podršku Njemačke i da vidi da li je eventualno Njemačka spremna da nadoknadi štetu koju bi poljoprivrednici u Republici Srpskoj i FBiH pretrpjeli prihvatanjem Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa Evropskom unijom.

- Sa naše strane procjena direktne štete koju smo egzaktno dokazivali putem uvida u postojeću dokumentaciju za poljoprivredne proizvođače iznosila je oko 220 miliona KM - naveo je Kovačević.

On dodaje da je tu bio uključen i gubitak radnih mjesta i svega onoga što ide sa Sporazumom i gubitak od 70 miliona u budžetu Republike Srpske.

- Ostali smo šokirani kada smo saznali da je Mirko Šarović, pola sata prije našeg sastanka sa Šmitom, u federalnom Sarajevu Šmita informisao da će gubici iznositi samo 60 miliona KM za sve poljoprivrednike u BiH, a da šteta po poljoprivredu Srpske neće biti ni trećina tog iznosa - naveo je Kovačević.

On ističe da cijenu takve neodgovornosti Šarovića i danas plaćaju poljoprivrednici i institucije Republike Srpske.

- Sa tim Šmitom, zvaničnim predstavnikom Vlade i ministrom poljoprivrede Njemačke, Dodik je uvijek bio raspoložen da razgovara i da učini sve kako bi zaštitio interese Republike Srpske i njenih građana - naveo je Kovačević.

On dodaje da Dodik i danas čini upravo to - štiti interese Srpske i njenih građana, kada ne želi svojim susretom sa Šmitom obezbijediti mu legitimitet i pogaziti Dejtonski sporazum i prava Republike Srpske data tim sporazumom.

- A Šmita, čini se, još uvijek nije popustila ta jedna rakija iz 2016. godine. Baš smo se pitali šta je sa čovjekom - naveo je Kovačević.