latinica  ћирилица
26/06/2022 |  14:58 ⇒ 20:10 | Autor: RTRS

U Vršanima kod Bijeljine svečano otvoren novi pogon za preradu mesa (VIDEO)

U Vršanima kod Bijeljine pušten je u rad novi pogon za preradu mesa kompanije "ZP Komerc". U pogon površine 10.000 metara kvadratnih uloženo je šest miliona maraka, a posao će dobiti novih 20 radnika.
Obilazak pogona Mesne industrije "ZP komerc" - Foto: SRNA
Obilazak pogona Mesne industrije "ZP komerc"Foto: SRNA

Mesna industrija "ZP Komerc" zaokružila je svoju proizvodnju od njive do trpeze. Obrađuju 200 hektara zemlje, a godišnje na svojim farmama proizvedu 6.000 junadi i 30.000 tovnih svinja. Kapacitet klanja po radnom satu je 20 junadi ili 120 svinja, a kapacitet svježeg rashlađenog mesa je od 80 do 100 tona.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik i sin vlasnika Mesne industrije "ZP komerc" Đorđe Rosić svečano su danas u Vršanima otvorili novi pogon ove kompanije.

- "ZP komerc" je uspio da završi ovaj važan projekat, koji ohrabruje i govori o tome da je moguće i potrebno ovdje ulagati - rekao je Dodik.

Dodik je podsjetio da je i prije četiri godine bio u ovoj kompaniji, na otvaranju drugog pogona.

- Danas vidim da rastu, stabilni su. Za Republiku Srpsku je jako važno da postoje ovakve firme, sa porodičnom tradicijom u biznisu, koji je veoma težak i zahtjevan. Oni su uspjeli da, od uzgoja stoke, pa do prerade i finalnih proizvoda naprave čitav lanac. Mislim da je to najozbiljnije što imamo - rekao je Dodik.

On je istakao da vlasti treba, na bilo kom nivou, budu u funkciji ovakvih razvojnih potencijala i podrška ovakvim ljudima, koji zapošljavaju značajan broj porodica i osiguravaju njihovu egzistenciju.

- Ovakav kompleks može da stoji i na bilo kojem mjestu zapadne Evrope ili SAD i izdrži sve kriterijume i standarde koji su tamo traženi. Ali je, na našu sreću, to ovdje locirano - rekao je Dodik.

Dodik je mladom Đorđu Rosiću poželio sav uspjeh.

- Njegovo opredjeljenje da nastavi ovaj biznis nije bilo ovog momenta, nego je odlučio da izučava Poljoprivredni fakultet, kako bi se školovao upravo za ovo što treba da radi. To je nešto što govori o nekom ranijem opredjeljenju ili odluci. Ima moju podršku - rekao je Dodik.

- "ZP komerc" je u izgradnju pogona za preradu mesa uložila oko šest miliona KM i povećanjem proizvodnog kapaciteta obezbijedila novih 20 radnih mjesta. U novom pogonu biće prerađivano svježe pileće, svinjsko i juneće meso.

Na svečanosti je pročitan i telegram predsjednice Republike Srpske Željke Cvijanović, koja zbog ranije preuzetih obaveza nije bila u mogućnosti da danas prisustvuje ovom događaju.

- Veliki broj zaposlenih u vašoj kompaniji, značajna ulaganja u modernizaciju proizvodnje, govore u prilgog činjenici da je "ZP komerc" u proteklih 20 godina izgradio status pouzdanog poslovnog partnera, na domaćem, ali i inostranom tržištu - navedeno je u telegramu.

Cvijanovićeva je napomenula da se "ZP komerc" uspješnim poslovanjem pozicionirao kao dobar primjer preduzeća, koje, uprkos složenim ekonomskim uslovima uspijeva da unaprijedi proizvodnju i otvara radna mjesta, doprinoseći na taj način razvoju privrednog ambijenta Republike Srpske.

- Želim vam mnogo uspjeha u budućem poslovanju - navedeno je u čestitki predsjednika Srpske.

Svečanom otvaranju novog proizvodnog pogona "ZP komerca" prisustvovali su ministar ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac, ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Nedeljko Ćorić i ministar komunikacija i transporta u Savjetu ministara Vojin Mitrović i pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Zoran Maletić.